Varaždinac: HVIDR-i ne treba novac uvjetovan od ministarstva

PREDSJEDNIK HVIDRe Damir Varaždinac izjavio je danas da HVIDRi ne treba novac od Ministarstva hrvatskih branitelja ako to znači uvjetovanje njihova rada.

Varaždinac je to rekao komentirajući za Hinu današnju izjavu ministra hrvatskih branitelja Ivice Pančića u Splitu da HVIDR-a neće dobiti ni kune od Mininstarstva ako se ne izjasni o poštivanju pravne države, odnosno o sporazumu koji su Koordinacija udruga pristeklih iz Domovinskog rata i Ministarstvo branitelja potpisali u ožujku 2001., a HVIDR-a nije.

Sporazum koji spominje ministar Pančić HVIDR-a neće potpisati jer je on, rekao je Varaždinac, deklarativan, bez konkretnog sadržaja i ne obvezuje nikoga.

On smatra da HVIDR-a novac ne može dobiti ako nije politički podobna i ističe da udruga to ne može prihvatiti. HVIDR-a traži od Ministarstva da financira programe koje je predložila, ništa drugo, rekao je Varaždinac.

Komentirajući Pančićevu tvrdnju da Ministarstvo nikome ne nameće ideologiju, niti bilo kakve stranačke interese, Varaždinac je pozvao ministra Pančića na javno sučeljavanje, TV-dvoboj, pa "neka dokaže radi li za hrvatske branitelje ili za političku stranku koja ga je postavila za ministra".

Istaknuo je da će HVIDR-a, koja je osnovana 1992. i ima 107 matičnih udruga s više od 33.000 članova, opstati i bez novca Ministarstva. HVIDR-a je uvijek zastupala prava branitelja i njihovu zaštitu nezavisno od politike, od bivše ili sadašnje vlasti, rekao je i ustvrdio da je Pančić HVIDR-i namjerno uskraćivao novac jer ju želi ugasiti.

Prava branitelja Pančić je smanjio za više od 50 posto, pa HVIDR-a od Ustavnog suda traži da požuri s ocjenom ustavnosti Zakona o pravima hrvatskih branitelja, kazao je Varaždinac.

Podsjetio je da je HVIDR-a od Ministarstva branitelja za ovu godinu tražila 3,6 milijuna kuna za svojih 12 programa. Prošle je godine tražila pet milijuna kuna, a dobila 1,4 milijuna kuna za ŠNIDOR - Športske aktivnosti invalida Domovinskog rata, rekao je Varaždinac.

Pročitajte više