Varaždinske Toplice: Otvoren novi hidroterapijski centar

Ministar zdravstva i socijalne skrbi i potpredsjednik Vlade dr. Andrija Hebrang otvorio je danas, u sklopu objekta "Terme" Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju u Varaždinskim Toplicama, novi hidroterapijski centar, vrijedan 14 miljuna kuna.

Izgrađen je novi polivalentni prostor, te potpuno rekonstruiran postojeći za balneoterapiju, koji će korisnicima pružiti, kako je rečeno, vrhunsku uslugu fizikalne medicine i rehabilitacije, sukladno europskim i svjetskim zdravstvenim standardima.

Hidroterapijski prostor izgrađen je prije 40 godina, a zbog lošeg održavanja i agresivnog djelovanja termomineralne vode i para, prostor je bio u lošem stanju, a više nije bio ni funkcionalan, niti siguran. Ljeti su tu temperature dosezale i do 40 Celzijevih stupnjeva.

Osim za medicinsku terapiju za oko stotinjak pacijenata dnevno, prostor hidroterapije služio je i kao komunikacija između bolnice "Terme" i hotela "Minerva", što je remetilo odvijanje terapije i predstavljalo opasnost od širenja infekcija. Stoga se u studenom prošle godine prostor počeo obnavljati.

Dr. Denis Kovačić, ravnatelj topličke Bolnice, naveo je kako prirodni izvor termomineralne vode i nalazište peloida omogućuju uspješno djelovanje ustanove, koja 388 kreveta ima u zakup kod HZZO-a, a stotinjak je kreveta na tržištu. Bolnica može pokrivati svoje obveze, pa tako će moći otplaćivati i novi kredit za obnovu prostora hidroterapije. Za otplatu 65 posto kredita jamči Varaždinska županija, a za 35 posto Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi.

Ministar Hebrang naglasio je kako će Ministarstvo podržati takve profitabilne programe. Govoreći o statusu Hrvatske kao kandidata za EU, Hebrang je naglasio da se i u području zdravstva očekuje prilagođavanje sustavu EU-a i kako se u zdravstvu više neće moći ulagati u nezdravstveni dio i u neprofitabilne programe. Najvažnija je zadaća zdravstvenog sustava racionalizacija prekomjerne potrošnje, naglasio je dr. Hebrang.

(Hina) xvar ydd

Pročitajte više