Varaždinski svećenik izbacio dijete s teškoćama u razvoju iz crkve

Foto: Google Street View

VARAŽDINSKI kapucin Josip Vizjak prošle srijede je izbacio djevojčicu sa župnog vjeronauka u Kapucinskoj crkvi u Varaždinu.

Naime, srijedom navečer se u toj varaždinskoj crkvi održava župni vjeronauk za djecu osmih razreda koja ove godine trebaju primiti sakrament potvrde, odnosno krizme. Majka jedne djevojčice, koja želi ostati anonimna, ispričala je za eVaraždin detalje incidenta.

"Izvoliš van iz crkve"

Kako kaže, njezina kći je dijete s posebnim potrebama, a pater Vizjak ju je izbacio iz crkve jer ona neće ići na krizmu ove godine nego tek sljedeće.

"Ona ne ide na vjeronauk u školu zbog nekih obaveza koje se tiču njezinog zdravstvenog stanja, a nismo znali da, ako hoće ići na krizmu, da mora pohađati dvije godine župni vjeronauk, a ne samo jednu", kaže ona i dodaje kako ju je najviše zasmetalo što ju je svećenik izbacio riječima "Izvoliš van iz crkve".

Kaže kako je njezinoj kćeri dovoljno teška zdravstvena situacija i pubertet s kojim se mora nositi, a ovo je za nju bio dodatan šok. Dodaje kako su imali dogovor s biskupijom da djevojčica može pohađati vjeronauk i ići na krizmu, ali to je, kaže majka, netko očito zaboravio.
 
Uplakana djevojčica


"Ona je mene zvala na mobitel, čekala je vani na kiši ispred crkve, plakala i rekla da joj je svećenik rekao da mora izaći iz crkve", priča majka djevojčice i dodaje kako je željela ostati anonimna samo zbog kćeri koja ne želi da je druga djeca podrugljivo gledaju zbog ove situacije.

Pater Vizjak, kako navodi eVaraždin, nasmijao se na majčine optužbe. Ispričao je svoju stranu događaja.

"Prema propisima"


"Prema propisima, dijete nije imalo pravo ići na krizmu ove godine jer ne pohađa vjeronauk u školi, a župni je trebala pohađati najmanje tri godine", rekao je svećenik. Dodaje kako je istina da je djevojčici na početku vjeronauka rekao da nema potrebe da bude na vjeronauku te da ide kući jer ne može ići na krizmu.

Kako kaže svećenik, roditelji su trebali biti upoznati s pravilima kada i kako dijete može ići na krizmu ili barem popričati s njim i upoznati ga s cijelom situacijom.

"Ja nisam znao da je djevojčica bolesna i nisam joj trebao reći neka ide doma usred vjeronauka i ispred njezinih prijatelja, nego sam trebao pričekati kraj i objasniti njoj i majci pravila", kaže Josip Vizjak.

Pročitajte više