Varaždinski župan: Nadam se da bale u Brezju neće trunuti još jedno desetljeće

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Varaždinski župan Anđelko Stričak poručio je danas kako se nada da varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj zbog vlastite kratkotrajne promocije neće dopustiti da bale u Brezju trunu još jedno desetljeće.

Stričakova reakcija uslijedila je nakon izjave Nevena Bosilja koji je u povodu obilježavanja dvije godine svog mandata rekao da bale nisu i ne smiju biti politička tema te je pozvao župana Stričaka i saborske zastupnike iz Varaždinske županije "da javno podrže jedini do sada zakoniti postupak rješavanja bala koje stoje na ulazu u grad već 18 godina".

"Stavove gradonačelnika Nevena Bosilja vezane za rješavanje problematike baliranog otpada podržao sam još prije dvije-tri godine. Tada je SDP, odnosno tandem Marković - Bosilj, prosvjedovao protiv tadašnjeg rješenja koje je koštalo oko 100 milijuna kuna, a kao razlog navodili su da je navedeno rješenje preskupo", napisao je u očitovanju Stričak.

"Naš stav je jasan"

Napomenuo je kako je tada jasno iznio stav da će, ako imaju rješenje jeftinije i za jednu kunu, Klub HDZ-a u Gradskom vijeću odmah odustati od postojećeg prijedloga i podržati njihov.

"To smo spremni i danas. Kao što je već nebrojeno puta javno istaknuto, resorno ministarstvo i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost izrazili su spremnost sufinancirati zbrinjavanje baliranog otpada u iznosu od 40 posto, i to kad budu ispunjeni svi zakonski uvjeti. Vjerujem da smo svi već iscrpljeni od te sage o balama, pa se čini da gradonačelnik računa na to da više nikoga ne zanimaju 'detalji' kao što su još uvijek prisutna pravna pitanja - prvotni ugovor o zbrinjavanju bala te koncesija, koju je za zbrinjavanje bala dodijelilo Gradsko vijeće", ističe Stričak.

"Suradnja s Bosiljem je barem dosad bila dobra"

Posebno je naglasio da je suradnja s gradonačelnikom Bosiljem barem dosad bila dobra te da se Bosilj odazivao na svaki sastanak koji je organizirao. Kao primjer naveo je sastanak s članom Uprave Hrvatskih cesta Alenom Leverićem održan u utorak u Varaždinu, na koji su bili pozvani svi načelnici i gradonačelnici na čijem području HC izvodi ili priprema investicije.

"Za grad Varaždin pripremili smo set investicija - za istočnu obilaznicu rekonstrukciju postojećeg i projektiranje drugog kolnika, zatim početak izgradnje brze ceste od Varaždina do Cerja te izgradnju dva nova rotora u Hraščici i Gojancu. Naravno, i ovom sastanku prisustvovao je gradonačelnik Bosilj koji se složio sa svime, što može potvrditi 20-ak sudionika", zaključio je župan Stričak.

Pročitajte više