Vatikan izdao zabranu vjernicima: "Ne smijete čuvati pepeo voljenih osoba doma!"

Foto: 123rf, FAH

VATIKAN je donio odluku kojom katolicima zabranjuje čuvanje pepela pokojnika, raspršivanje pepela te dijeljenje pepela među članovima obitelji. Prema novim uputama, pepeo bi se trebao čuvati na posvećenom mjestu, poput groblja, piše Guardian.

Na tiskovnoj su konferenciji priznali da se sve više katolika okreće kremiranju voljenih, ali upozoravaju na ''nove ideje u suprotnosti s crkvenim naukom''.

Kardinal Gerhard Müller izjavio je kako je ukop još uvijek bolji od kremiranja. ''Dolazimo iz praha i u prah ćemo se vratiti''.

Komentirao je porast trenda čuvanja ostataka u vlastitom domu te izjavio kako se ostaci trebaju pohraniti na svetom mjestu, poput groblja ili crkve.

Zabrana prosipanja pepela

''Također, nije dopušteno prosipanje pepela u zrak, po zemlji ili u vodu te ni pretvaranje pepela u ukrasne objekte'', rekao je.

Biskup u iznimnim slučajevima može dopustiti čuvanje pepela u domu.

Neki ljudi čuvaju ostatke pokojnika u posebno izloženim urnama, neki pepeo prosipaju na omiljenim mjestima pokojnika. Ukrasni objekti mogu uključivati miješanje s bojom, građevinske projekte, vinil ploče ili čak vatromet.

Dokument s uputama je Papa odobrio još u ožujku, a objava je tempirana taman prije dušnog dana, 2. studenoga.
 

Pročitajte više