Vatikan Marxu oprostio sve grijehe

KARL MARX, filozof koji je religiju nazvao "opijumom naroda", pridružio se Galileu, Charlesu Darwinu i Oscaru Wildeu, koje je Vatikan skinuo sa svoje "crne liste". Vatikanske novine L’Osservatore Romano navode da su rane Marxove kritike kapitalizma podcrtale društveno otuđenje koje je doživjela većina čovječanstva koja je, čak i danas, ostala isključena i izvan tokova procesa donošenja ekonomskih i političkih odluka.

Marxove teorije relevantne na sadašnjost

Georg Sand, profesor povijesti suvremene filozofije na Gregorijanskom sveučilištu u Rimu u svojem je članku objasnio da je Marxovo djelo posebno relevantno u današnje doba kad čovječanstvo traga za novom harmonijom između ljudskih potreba i prirodnog okruženja. Profesor je naglasio i da Marxove teorije pomažu u objašnjenju poreznih nejednakosti i kapitalističkog društva.

"Moramo se zapitati, imajući u vidu ono što je Marx rekao, jesu li korijeni otuđenja upravo u kapitalističkom ustroju." naglasio je profesor te dodao da "ukoliko se novac ne umnožava sam po sebi, kako to da se on umnožava u rukama samo nekolicine".

Vatikan nastavlja s oprostima

Mnogi se kritičari Vatikana, nakon prihvaćanja najvećih neprijatelja, pitaju tko je sljedeći za "oprost", prenosi Times. Prošle je godine Vatikan prihvatio Galilea i njegove postavke da se Zemlja okreće oko Sunca iz 1633. godine. U veljači ove godine, službeni Vatikan je prihvatio Darwinovu teoriju evolucije smatrajući je kompatibilnom s naucima vjere, a u srpnju je L’Osservatore Romano književnika homoseksualne orijentacije Oscara Wildea nazvao "čovjekom koji se iza maske nemoralnosti pitao što je istina, a što pogreška".

Oprost Marxu je još veće iznenađenje kad se zna da je papa Benedikt XVI. prije samo dvije godine marksizam nazvao jednom od najvećih pošasti modernoga doba. "Marksistički sustav, ondje gdje je uspio prodrijeti u vladajući poredak, je, osim ekonomskog i ekološkog uništenja, izazvao i uništenje ljudske duše."

Pročitajte više