Vatikan pozvao papina atentatora na molitvu na grobu Ivana Pavla II.

ATENTATOR na bivšeg papu Ivana Pavla II., 52-godišnji Mehmet Ali Agca, dobrodošao je na molitvu na grobu Pape, izvijestio je danas Vatikan.

> Atentator na papu Ivana Pavla II. Mehmet Ali Agca izašao iz zatvora u Turskoj

Turski atentator je danas, nakon 19 godina u zatvoru, pušten na slobodu. Ali Agca je uz kaznu za atentat na Ivana Pavla II. u zatvoru bio i zbog ubojstva urednika novina. Nakon puštanja je odvezen u vojnu bolnicu, jer je u posljednje vrijeme izjavljivao da je novi Mesija.

Prošlog travnja je talijanskom magazinu Diva e Donna izjavio kako nakon izlaska na slobodu planira doći u Rim i odati počast "svome voljenom bratu". Kardinal Peter Kdowo Turkson izjavio je kako se potpuno slaže sa idejom turskog atentatora o molitvi u Rimu, pišu talijanski mediji. 

Nikada nije razjašnjeno po čijem nalogu je trebao ubiti Papu

Ivan Pavao II. je svoga atentatora upoznao u zatvoru 1983. godine te mu je oprostio zbog pokušaja ubojstva dvije godine prije. U drugim izjavama nakon puštanja, Ali Agca je rekao kako će Zemlja biti uništena do kraja ovog stoljeća te je proglasio kraj svijeta. Motivi atentatora nikada nisu potpuno razjašnjeni. Nakon prvotnih tvrdnji da je radio sam, Ali Agca je izjavljivao kako ga je unajmila komunistička tajna služba.

Kasnije je odbacio i te tvrdnje, no određeni istražitelji tvrde kako nije radio sam. Iz Turske je pobjegao nakon ubojstva urednika zajedno sa svojim suborcima iz ultranacionalističke terorističke grupe. Pokušaj atentata se dogodio kada se Papa vozio u otvorenom automobilu na Trgu svetog Petra u Vatikanu. 

Pročitajte više