Vatikan "zbog transparentnosti" objavio smjernice borbe protiv zlostavljanja

VATIKAN je na internetu objavio smjernice Kongregacije za nauk vjere za borbu protiv zlostavljanja djece, koje su uveli 2003. godine, ali ih dosad nisu predstavili javnosti. Među ostalim, smjernice odlučuju da u slučaju zlostavljanja djece od strane svećenika vrijede zakoni države u kojoj se to dogodilo. U tim slučajevima Crkva je dužna državna tijela obavijestiti o zlostavljanju. U težim slučajevima, ukoliko svećenik bude osuđen na državnom sudu, papa može tog svećenika izbaciti iz svećeničkoga zvanja bez odluke crkvenoga suda.

Postupak protiv svećenika koji su počinili zlostavljanje temelji se na crkvenom pravu i dekretu Motu proprio koji je 2001. godine objavio papa Ivan Pavao II. Temelj za taj dokument je dokument Segregacije za nauk vjere koju je tada vodio sadašnji papa Joseph Ratzinger.

Prethodni papa je u Dekretu odredio da biskupi pedofilske svećenike moraju prijaviti i onemogućiti im bilo kakav doticaj s maloljetnicima. Vatikan ustraje na tome da danas objavljene smjernice ne predstavljaju ništa novo već da je razlog njihova objavljivanja samo pokazivanje "potpune transparentnosti". Ipak, oni koji su znali kakav je izvorni dokument, kažu da tada nigdje nije bilo upute da pedofilske svećenike treba prijaviti civilnim vlastima.

Pročitajte više