Vatikanska konferencija o evoluciji "zgazila" krecioniste

NE SAMO da su religijski znanstvenici na konferenciji o evoluciji koju je sponzorirao i Vatikan isključili najveći kreacionistički institut u SAD-u, nego su vrlo otvoreno istupili protiv "fundamentalističkih kršćana", a oduzeli su mikrofon islamskom kreacionistu.

Na petodnevnoj konferenciji na Gregorijanskom sveučilištu u Rimu (najstarijem isusovačkom sveučilištu na svijetu) koja se povodom 150 godina objavljivanja "Porijekla vrsta" Charlesa Darwina bavila evolucijom, poslana je prilično jasna poruka: kreacionizmu i teoriji inteligentnog dizajna nije mjesto u ozbiljnom razgovoru.

Veliki igrači

Organizatori konferencije isključili su Discovery Institute, najveću kreacionističku organizaciju na svijetu, sa sjedištem u SAD-u, zato što su rekli da su htjeli imati ozbiljnu raspravu o znanosti, teologiji i filozofiji, a kreacionizam i teorija inteligentnog dizajna "ne potpadaju pod tu kategoriju", rekli su organizatori.

Kreacionizam odbacuje teoriju evolucije kao skup znanstveno nepovezanih činjenica. U svojoj najekstremnijoj varijanti, tvrdi kako je Zemlja nastala prije 6000 godina, kako su ljudi hodali Zemljom zajedno s dinosaurima, a sve to temelji na vrlo slabim pokušajima analogija i obaranja čvrstih znanstvenih dokaza. Inteligentni dizajn je jedan od argumenata kreacionizma, koji kaže kako su mnogi životni organizmi toliko kompleksni da dokazuju kako ih je moralo stvoriti više biće, a ne "slučajni" proces evolucije.

Iz Dicovery Institutea, najvećeg zagovaratelja kreacionizma tvrde kako im je dolazak na konferenciju zabranjen zato što je jedan od glavnih donatora fondacija Templeton, američka fondacija koja se vehementno protivi kreacionistima i njihovom pokušaju uvođenja kreacionizma u američke škole.

Fondacija Templeton nije slab igrač. Oni godišnje dijele donacije u vrijednosti od 70 milijuna dolara, financirali su pola konferencije u Rimu, a na konferenciji su govorila tri njihova predstavnika, koji sjede u savjetodavnom odboru fondacije.

I Inkvizicija protiv kreacionizma

Velečasni Marc Leclerc, voditelj konferencije i profesor na sveučilištu, odbacio je spekulacije o Templetonovom utjecaju na izbacivanje kreacionista, dok su iz fondacije rekli kako su prijedlog za financiranjem konferencije dobili nakon što su svi govornici već ranije izabrani.

Nisu samo Amerikanci napali kreacioniste. Kardinal William Levada, ravnatelj Kongregacije za nauk vjere (mjesto koje je prije držao papa Benedikt XVI), u uvodnom govoru je dao oštre izjave protiv "fundamentalističkih kršćana u SAD-u koji žele uvesti kreacionizam u škole". To je kritika s najviše razine, od koje bi jača bila samo riječ samog pape.

Usto, nisu samo američki kreacionisti loše prošli. Oktar Babuna, predstavnik turskog kreacionista Haruna Jahje, ubacio se u raspravu tijekom postavljanja pitanja. Zatražio je od govornika da mu daju dokaze za evoluciju u vidu prijelaznih oblika života, nakon čega su mu sudionici oduzeli mikrofon.

J.D.
Foto: Ilustracija

Pročitajte više