Vatrogascu je slomljen nos. Pitali smo policiju kako je to lakša ozljeda

Screenshot: Google Maps

SPLITSKA policija podnijela je kaznenu prijavu protiv 22-godišnjeg huligana zbog nanošenja "teške tjelesne ozljede u pokušaju" 26-godišnjem vatrogascu koji je u nedjelju rano ujutro u Supetru pokušao obraniti napadnute sezonske radnike srpske nacionalnosti. No vatrogasac kaže kako mu u liječničkom nalazu piše da ima "višestruke frakture nosa i pomak koštanih ulomaka u nosu", što po svim poznatim kriterijima spada u teške tjelesne ozljede.

Razgovarali smo s glasnogovornicama splitske policije koje tvrde da je odluku o kvalifikaciji ozljeda donio liječnik te da se one uvijek mogu prekvalificirati u teške:

"Sinoć oko 9-10 sati, u trenutku kad smo osobu dovodili pritvorskom nadzorniku, imali smo povratnu informaciju od liječnika da se radi o lomu nosne kosti s manjim pomakom i to je u tom trenutku bilo kvalificirano kao lakša tjelesna ozljeda. Je li se danas, u međuvremenu, nešto promijenilo ne znamo, ali to ništa ne mijenja na stvari. Iz kojeg razloga? Iz razloga što državno odvjetništvo, kad nastupe neke nove okolnosti, vrlo jednostavno prekvalificira djelo iz pokušaja u kazneno djelo teške tjelesne ozljede."

A na pitanje tko je ozljedu kvalificirao kao lakšu, dobili smo sljedeći odgovor:

"Liječnik. Ne može vam to policija. Mi vam se isključivo smijemo rukovoditi onim što kažu liječnici."

Prijelom je teška ozljeda

No u praksi se prijelomi s pomakom uvijek kvalificiraju kao teške tjelesne ozljede.

"Jesu. U pravilu jesu. Međutim, ovdje je rečeno - jest lom, ali nekakav manji pomak, to je lakša tjelesna ozljeda u tom trenutku bila. Ništa nije sporno da oštećeni dostavi nama ili direktno državnom odvjetništvu dokumentaciju iz koje je razvidno da se ipak radi o teškoj tjelesnoj ozljedi. Vrlo jednostavno se napravi prekvalifikacija, ali mi smo jučer išli s kaznenim djelom teške tjelesne ozljede u pokušaju jer smo imali informaciju da se radi o lakšoj ozljedi. Za kazneno djelo smo ga teretili jer se tu nije radilo o jednom udarcu pa da podvedete pod nekakvo narušavanje javnog reda i mira, već se radilo o više udaraca i da nije naletio ovaj taksist, vjerojatno bi potrajalo i vjerojatno bi ozljede bile ozbiljnije. Tako da s obzirom da je osumnjičenik pokazao namjeru da ga stvarno ozlijedi i s obzirom na kvalifikaciju tih ozljeda, išli smo s kvalifikacijom teških tjelesnih ozljeda u pokušaju", kažu nam.

Policijske glasnogovornice nisu znale navesti koji liječnik u višestrukom prijelomu kosti s pomakom nije vidio tešku ozljedu, ali su nam rekle kako za svih pet napadnutih osoba imaju kvalifikaciju da se radi o lakšim ozljedama te da ne bi bio ni prvi, ni zadnji put da ozljede prvo idu pod lakše pa da se nakon nekoliko dana utvrdi da je u pitanju teža ozljeda. 


 

Pročitajte više