Vatrogasni zapovjednik Jurin o kornatskoj tragediji: Neke stvari mi nisu jasne

DANAS je na Županijskom sudu u Zagrebu nastavljena istraga o kornatskoj tragediji. Šibenski sudac Branko Ivić ispitao je, između ostalih, glavnog vatrogasnog zapovjednika Mladena Jurina.

Osim njega, sudac je ispitao kopilota helikoptera Danijela Brezovića te Dragutina Matića, pilota Croatia Airlinesa, a četvoricu operativaca iz Divulja ispitat će poslijepodne. Brezović je bio u helikopteru koji je iskrcao vatrogasce i "krušku s vodom" na otok, a Matić je jedno vrijeme posredovao između Slavice i kanadera koji je gasio požar na Kornatu, jer nisu mogli stupiti u kontakt. Navodno je Slavica preko Matića kanader poslao na gašenje požara u Vodicama.

Mladen Jurin je prije saslušanja novinarima izjavio kako nema informacije o nekim novim saznanjima vezanima uz istragu, te da je očito da sudac ima neke nepoznanice koje sada želi razjasniti. Dodao je kako su i njemu samome neke stvari nepoznanica.

Budući da je istraga tajna, o iskazima svjedoka na sudu se ništa ne može saznati.

"Sve priče koje kruže nemaju osnove"

Nakon svjedočenja pred sucem Ivićem, glavni je vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin izašao sa Županijskog suda i rekao kako "vjeruje da je sucu pomogao da se slučaj privede kraju, brzo i kvalitetno". Njega kao zapovjednika iznimno zanima ova istraga, kaže Jurin. Ne slaže se sa pričama koje su se pokrenule oko istrage ovog slučaja.

"Sve što je od dokaza trebalo biti izuzeto je ipak uzeto u obzir, a sve priče koje kruže nemaju osnove. Sudac ima na stolu sve potrebne iskaze i dokaze i vjerujem da će donijeti ispravnu odluku", kaže Jurin. Tvrdi da se zbog istrage nije mogao čuti sa šibenskim zapovjednikom vatrogasaca, Draženom Slavicom. podsjetimo, on je prošli tjedan pušten iz pritvora jer više nije bilo opasnosti od utjecaja na svjedoke.

"Ja se zbog istrage do sad nisam mogao čuti sa Slavicom, vjerujem da ću se ubrzo čuti s njim", kaže Jurin. Što se tiče duljine istrage, glavni se zapovjednik vatrogasaca slaže s vlastima. "Svi očekujemo da istraga završi što prije, ali bolje je da traje dan duže nego dan kraće i da rezultat bude kvalitetan".

D.M.

Pročitajte više