Policija upozorava: Širi se prevara ucjenom, osoba se predstavlja kao "Svevideće oko"

Ilustracija: Shutterstock

Policija je upozorila građane da ne nasjedaju na pokušaje prevare putem e-maila nakon što je u jednom danu zaprimila više dojava zabrinutih građana od kojih su nepoznate osobe tražile novac u zamjenu za brisanje navodno "kontroverznih videozapisa za odrasle".

Policija je navela da se radi o "phishing" kampanji u kojoj, u zamjenu za "brisanje" poruka i videozapisa, nepoznata osoba od žrtava traži uplatu na Bitcoin račun u iznosu od 950 eura.

Građanima koji su zaprimili mail tog sadržaja, policija poručuje da ne nasjedaju na pokušaj prevare te da obrišu poruku i ni u kojem slučaju ne uplaćuju novac pošiljatelju.

Nepoznati pošiljatelj, koji se predstavlja kao haker, "Veliki Brat" ili "Svevideće oko" navodi u mailu da je došao u posjed vrlo kontroverznih videozapisa za odrasle koje će objaviti i neće ih biti moguće ukloniti s interneta. 

Policija ističe da, ako je netko ipak uplatio novac, odmah to prijavi. Građanima također savjetuju da nikome ne daju korisničke podatke i lozinke te da ih, ako su to već učinili promijene.

Pročitajte više