Već se nazire nova promjena. Evo kakvo će biti vrijeme za Prvi maj

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

DANAS će biti promjenjivo oblačno uz sunčana razdoblja, no i povremenu kišu, češću u drugom dijelu dana. Ponajprije na Jadranu bit će pljuskova praćenih grmljavinom, lokalno i izraženijih, prognozira Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

Vjetar slab do umjeren jugozapadni, na istoku sjeverozapadni, prema večeri će okrenuti na sjeverni. Na sjevernom Jadranu uglavnom umjerena, podno Velebita i jaka bura, a u Dalmaciji jugozapadnjak i jugo navečer okreće na buru i sjeverozapadnjak.

Najviša dnevna temperatura uglavnom između 13 i 18 Celzijevih stupnjeva.

Detaljnija prognoza za danas

Detaljniju prognozu donosi meteorologinja N1 Tea Blažević.

Iako se razvedrilo barem dijelom na zapadu zemlje, na istoku unutrašnjosti i u Dalmaciji, kao i sjeverozapadu Istre ima i jutros kiše i pljuskova. Utjecaj je to Genovske ciklone koja će se idućih sati premještati preko Jadrana. U takvim okolnostima prilike će biti vrlo nestabilne, štoviše, sredinom dana će se ponovno intenzivirati oborina, i to osobito duž Jadrana i u područjima uz Jadran, gdje može biti i izraženije grmljavinske aktivnosti.

Stoga ne čudi da je na snazi upozorenje na nevrijeme putem sustava Meteoalarm, i to za kninsku, riječku, splitsku i dubrovačku regiju. Na moru su lokalno moguće nevere.

Od sutra sunčanije i uglavnom suho

Srijeda će biti sunčanija i uglavnom suha.

U gorju, na sjeverozapadu unutrašnjosti, osobito uz granicu sa Slovenijom, u zaleđu Rijeke i unutrašnjosti Dalmacije može se sredinom dana i poslijepodne potkrasti koja kap kiše ili kakav prolazni pljusak.

U četvrtak su nestabilnosti isto tako moguće, najizglednije u gorju. Posve stabilno neće biti tijekom petka i subote, no ipak će prevladavati uglavnom suho i pretežno sunčano te postupno toplije. 

Prvi dio produženog vikenda sunčan i topao, pred Prvi maj novo pogoršanje

Nedjelja nosi jače naoblačenje s kišom i pljuskovima, lokalno obilnijim, što će se nastaviti i na sam Praznik rada. Planirate li aktivnosti na otvorenom, iskoristiti prvi dio produženog vikenda, upozorila je meteorologinja Tea Blažević. U nastavku pročitajte njenu detaljnu prognozu za produženi vikend po danima.

Petak

Naime, i tijekom petka, iako će u većini predjela biti pretežno sunčano, osobito prijepodne, treba računati na promjenjivu naoblaku. U poslijepodnevnim satima može biti prolaznih pljuskova, osobito na sjeveru i sjeverozapadu unutrašnjosti. Temperature će biti većinom od 15-ak stupnjeva do najviše 19. Puhat će uglavnom slabo do umjereno jugo i jugozapadnjak.

Subota

Koji stupanj toplije bit će u danima vikenda, tako da bi temperature lokalno mogle prijeći brojku 20. No, bit će i sve nestabilnije. Subota će još biti barem dijelom sunčana, no treba računati na lokalne nestabilnosti, uglavnom u kontinentalnim predjelima, dok bi se uz obalu trebalo zadržavati suho.

Nedjelja

U nedjelju će jačati jugo, i već od jutra treba računati na kišu i pljuskove duž Jadrana, kojih će prema večeri biti diljem zemlje. Oborina će lokalno biti obilnija! Temperature će se osjetnije sniziti prema večeri, kako će vjetar mijenjati smjer na sjeverni, stizat će nam hladniji zrak.

Ponedjeljak

I Praznik rada donosi vrlo nepovoljne vremenske prilike, oborine će biti u većem dijelu zemlje, čak lokalno obilnije. Uz vjetar sjevernog smjera, bit će osjetno hladnije, oko 10-ak stupnjeva u dijelovima unutrašnjosti tijekom utorka, barem tako u ovim trenucima pokazuju prognostički materijali. Situacija je još podložna promjeni.

Pročitajte više