Veće cestarine poskupit će registraciju za 4 do 4,5 posto

OD POČETKA iduće godine naknada za uporabu javnih cesta, tzv. cestarina, porast će za oko 40 posto, što će registraciju vozila poskupiti od četiri do četiri i pol posto, ovisno o modelu vozila.

Poskupljenje naknade od za uporabu javnih cesta odnosi se za sve tipove vozila od osobnih automobila, do motocikala, autobusa i teretnih vozila.

Za najveću skupinu vozila, osobnih automobila s obujmom motora od 1.000 do 1.600 kubnih centimetara naknada za uporabu javnih cesta povećat će se sa 250 na 370 kuna, dok će vozači automobila s motorima od 1.601 do 2.000 kubnih centimetara umjesto 300 kuna ´cestarinu´ plaćati 450 kuna.

Cijene godišnjih naknada za ´cestarinu´ prema pojedinom modelu vozila navedene su u izmjenama i dopunama Pravilnika o visini godišnje naknade za uporabu javnih cesta što se plaća pri registraciji motornih i priključnih vozila koji je objavljen u posljednjem broju ´Narodnih novina´.

Ukupni troškovi registracije vozila uz ´cestarinu´ uključuju troškove tehničkog pregleda i izrade dokumenata, te police osiguranja.

Po riječima glasnogovornice Ministarstva pomorstva, prometa i veza Marine Halužan povećanje ´cestarine´ povisit će cijenu registracije za četiri do četiri i pol posto.

Objasnila je da je naknada za ceste podignuta u cilju poboljšanja standarda lokalnih i županijskih cesta, obnova kojih se financira isključivo od ´cestarina´ koje se plaćaju prilikom registracije vozila.

U Ministarstvu ističu da lokalne i županijske ceste kasne za Srednjoročnim planom održavanja i građenja javnih cesta, koji je za razdoblje od 2001. do 2004. usvojila hrvatska Vlada, što je također jedan od razloga poskupljenja ´cestarina´.

Naknada za uporabu javnih cesta posljednji je puta poskupila u siječnju prošle godine.

Pročitajte više