Veće premije za crvene i žute automobile

NAKON što se 1. siječnja 2008. u Hrvatskoj počne provoditi liberalizacija tržišta osiguranja od autoodgovornosti, neće više biti sustava bonusa i malusa, a visinu premije formirat će u potpunosti tržište. Ubuduće se u startu neće odmah davati 50 posto bonusa novim osiguranicima.

Premiju će internom tarifom uspostaviti same osiguravajuće kuće, a ovisit će o rizičnim parametrima vozača koji još nisu jasno definirani, piše Novi list.

Očekuje se da će manje rizičnim vozačima obvezno osiguranje automobila pojeftiniti, a onima rizičnijeg profila poskupiti. Profil rizičnosti određivati će se temeljem dobi vozača, spola (žene se tretiraju kao rizičnije jer u prosjeku navodno voze manje). Zanimljivo je da će na profil rizičnosti utjecati i boja automobila, jer se pretpostavlja da agresivniji ljudi skloni riziku preferiraju crvene i žute automobile, dok oni mirniji vole i "mirnije" boje. 

Od godišnje prijavljenih pola milijuna šteta po policama osiguranja od autoodgovornosti hrvatska osigurateljna industrija na fingiranim automobilskim štetama gubi oko 220 milijuna kuna, odnosno 5 posto. U Austriji taj postotak iznosi oko 3 posto godišnje, SAD-u 2,7 posto. Prema procjenama Ministarstvo financija, prevare godišnje odnesu i do 340 milijuna kuna premije.

 

Pročitajte više