˝Večer˝: Sporazum o nuklearci ide na referendum?

UNATOČ suprotnim službenim izjavama malo je vjerojatnosti da slovenski parlament ratificira sporazum o nuklearci Krško, piše u srijedu u komentaru mariborski list ´Večer´ koji dodaje da bi Slovenci iduće godine o sudbini nuklearke mogli odlučivati na referendumu.

´Hrvatska je jednostrano odustala od sporazuma o granici, pa Slovenija ne može imati moralnih prepreka da napravi isto sa sporazumom o nuklearci´, piše u komentaru lista Bojan Bauman. List podsjeća da je ministar okoliša Janez Kopač službeno za ratifikaciju sporazuma kao predstavnik najjače stranke u vladi, dok se gradonačelnik općine Krško Franci Bogovič, koji pripada koalicijskoj Pučkoj stranci, zauzima za održavanje referenduma koji bi osporio potpisani sporazum.

´Kad bi Kopačeva stranka u parlamentu i dobila dovoljno glasova za ratifikaciju, to joj možda ne bi uspjelo jer je Pučka stranka podržala novog mandatara vlade, a svakako je prerano za prvi ozbiljniji spor u obnovljenoj vladi´, ocjenjuje mariborski list. ´Večer´ procjenjuje da su najnovije izjave u vezi nuklearke na slovenskoj strani rezultat pokušaja ´manevra odugovlačenja´ jer se slovenska diplomacija lani potpisivanjem sporazuma ´uhvatila u zamku´.

Manevar se, navodi list, sastoji u tome da se sporazum službeno podržava, a suprotne izjave dolaze preko lokalnih vlasti, pa će o sporu biti potrebno održati referendum.

´Budući da se vrijeme ne da zaustaviti, uskoro će biti prekasno da Hrvatska podnese zahtjev za međunarodnu arbitražu zbog neisporučene struje´, piše u zaklkučku komentara mariborskog lista ´Večer´ Bojan Bauman.

Pročitajte više