Večeras se u New Yorku održava hitni sastanak o Putinu, stigli detalji

Foto: Profimedia

MINISTRI vanjskih poslova zemalja članica Europske unije, koji trenutno borave u New Yorku, gdje sudjeluju na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda, održat će hitan sastanak na kojem će raspravljati o nedavnim događajima vezanim uz ruski rat u Ukrajini, najavio je na brifingu za novinare prvi diplomat EU Joseph Borell.

Visoki predstavnik Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Borell rekao je da je sastanak sazvan nakon govora ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je Borrell opisao kao implicitnu prijetnju ruskog čelnika da će upotrijebiti nuklearno oružje.

Detalji večerašnjeg sastanka

"Odmah nakon što sam saznao za Putinove riječi za večeras sam sazvao izvanredni i ad hoc neformalni sastanak ministara vanjskih poslova EU sa svrhom dogovora o zajedničkom stavu. A zajednički stav, siguran sam, može se sažeti u ovo: Nećemo se dati zastrašiti i nastavit ćemo s punom potporom suverenitetu Ukrajine", rekao je. 

Borrell je rekao da je Putin izgledao "kao da je govorio s panikom i očajem" u svojoj najavi trenutačne djelomične mobilizacije ruskih građana.

Rekao je da je Putin ovime stavio još veći ulog na svoju neuspješnu strategiju. "Prijetnjom upotrebe nuklearnog oružja pokušava zastrašiti Ukrajinu i sve zemlje koje ga podržavaju. Ali neće uspjeti", rekao je Borrell.

Na pitanje o čemu će se razgovarati na večerašnjem hitnom sastanku rekao je: "Mislim da ministri moraju raspravljati o ovoj prijetnji kako bi još jednom naglasili kontinuiranu potporu Ukrajini i upozorili međunarodnu zajednicu na neprihvatljivu situaciju u koju nas sve stavlja Putin. Ministri će raspravljati o tome kako nastaviti vojnu potporu Ukrajini i kako nastaviti vršiti pritisak na Rusiju."

Također je rekao da će nove sankcije EU protiv Rusije "biti na stolu".

"Počet ću predlagati što učiniti sa sankcijama. I ojačat ćemo naš doseg prema svim državama u svijetu kako bismo s njima podijelili našu snažnu zabrinutost zbog ove situacije", rekao je Borrell.

Pročitajte više