Večeras u 20 sati plenum Tekstilno-tehnološkog fakulteta: "I mi pokrećemo pobunu"

Foto: FAH

NAKON pobune studenata Filozofskog protiv samovolje bivšeg dekana Vlatka Previšića, večeras se u 20 sati na adresi Prilaz Baruna Filipovića 28a organizira plenum na Tekstilno-tehnološkom fakultetu.

> Pobuna studenata, nakon Filozofskog i Tekstilno-tehnološki Fakultet organizira Plenum

U nastavku u cijelosti prenosimo u priopćenje studenata TTF-a.

"Kao logičan slijed aktualnih događanja na Zagrebačkom Sveučilištu pokrenut je domino efekt uzrokovan pobunom studenata Filozofskog fakulteta, nakon kojeg slijedi pobuna studenata Tekstilno-tehnološkog fakulteta.

Njihova nepravda počinje u svibnju 2016. godine kada su apsolventima oduzeti indeksi pod izlikom provođenja istraživanja kako bi im se protuzakonito i bez njihovog znanja upisao pad predmeta na kraju akademske godine.

Na brojna studentska pitanja i žalbe dobivena su jedino usmena objašnjenja kako apsolventske godine nikad nisu postojale te uprava fakulteta tvrdi da nisu imali saznanja da su iste upisivane.

Sada, u listopadu 2016. studenti još uvijek nisu dobili pismenu službenu obavijest o promjenama na fakultetu te ih se mnogo nalazi u "sivoj zoni" van svih pravilnika i statuta. Studenti ukazuju na kontinuirano kršenje zakona Statuta Sveučilišta u Zagrebu i pravilnika fakulteta tokom cijelog mandata trenutne uprave fakulteta na čelu s dekanicom Sandrom Bischof. Studentima također nije razjašnjeno zašto nakon što su uplatili školarine velikih iznosa one nisu evidentirane u ISVU sustavu već stoji da su subvencionirani iz EU fonda ili oslobođeni plaćanja odlukom visokog učilišta.

Tko je financirao studente upisane redovno, a protuzakonito?

Ipak najvažnije pitanje koje se pojavljuje u ovoj situaciji jest tko je financirao studente upisane redovno, a protuzakonito?

Ministarstvo znanosti obrazovanja i športa se očitovalo kako nije financiralo te studente čiji broj prelazi 3 stotine pa je tako jasno da su njihova zdravstvena osiguranja i ostale studentske povlastice plaćali direktno porezni obveznici Republike Hrvatske.

Na studentske žalbe očitovalo se i Sveučilište u Zagrebu s kratkim zaključkom kako su svjesni svih protuzakonitih postupaka uprave fakulteta no smatraju da je to sve za dobrobit studenata.

Nakon višednevnog kaosa i suza oštećenih studenata ispred studentske referade i ureda dekanata organiziran je plenum studenata Tekstilno-tehnološkog fakulteta gdje će studenti i građani pokušati pronaći rješenje za ovakve protuzakonite postupke provođene na štetu svih građana Hrvatske.
 
Pozivamo vas da nam se pridružite u ponedjeljak 10.10.2016. u 20:00 h na adresi Prilaz Baruna Filipovića 28a i pomognete nam stati na kraj nezakonitom djelovanju u akademskoj zajednici", stoji u priopćenju koje potpisuje Inicijativa studenata Tekstilno- tehnološkog fakulteta.

Pročitajte više