Večeras zadnja epizoda Generala. Sve se čini smiješnim, ali zapravo je užasno

Foto: Index/Pixsell/Dusko Marusic/HRT

U PONEDJELJAK navečer u udarnom terminu na prvom programu Hrvatska televizija emitirat će osmu, zadnju epizodu Generala, vjerojatno najvećeg promašaja novije hrvatske kinematografije.

Nije "samo" najgori film odnosno serija, problema je puno više

Ne zato što je scenaristički i glumački najgori, konkurencija je žestoka, a ocjena presubjektivna, nego zato što je riječ o projektu s vjerojatno najvećim nesrazmjerom između uloženog, očekivanja i rezultata. I zato što vrijeđa inteligenciju gledatelja. I zato što je dobio milijune kuna koje još nije opravdao. I zato što je ostao dužan akterima, premda neki smatraju da oni koji su pristali raditi sa scenaristom i redateljem Antunom Vrdoljakom i njegovim suradnicima nisu bolje ni zaslužili. I zato što je obiteljski projekt. I zato što je sastavljen od petparačke propagande i niza upravo nevjerojatnih grešaka...

I tako unedogled.

Rasipali se milijuni i topili osmijesi

General - serija i film nastali po knjizi Nenada Ivankovića Ratnik, pustolov i general - bio je državni projekt u vrijeme kada je Hrvatskom vladao klerikalno-histerični HDZ pod vodstvom Tomislava Karamarka. Za štošta je moglo nedostajati novca, ali ne i za Vrdoljakovo remek-nedjelo.

Na web stranici Hrvatske radiotelevizije nalazimo informaciju objavljenu 9. rujna 2016. o potpisivanju ugovora između Siniše Kovačića, tadašnjeg vršitelja dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a, i Andrije Vrdoljaka, predstavnika producentske tvrtke Kiklop film.

Znakovite riječi Siniše Kovačića

Svojim je potpisom Kovačić velikodušno projektu povjerio 9,6 milijuna kuna, a o tadašnjoj društvenoj atmosferi mnogo govore njegove riječi: "Kad sam preuzimao dužnost vršitelja dužnosti glavnoga ravnatelja Hrvatske radiotelevizije, ovaj projekt iz nekog razloga nije bio među najvažnijima, no na prvim sastancima odlučili smo to promijeniti. Ovo nam je iznimno važan projekt", kazao je Kovačić te "izrazio mišljenje" da će Generala prihvatiti publika "jer iza scenarija i režije stoji jak autorski tim koji je već realizirao brojne uspješnice".

Prostora za sumnju nije bilo, Karamarkov adut za kulturu Zlatko Hasanbegović upravo je provodio desničarsku revoluciju, u vlasti je bila čak i jedna verzija HSP-a, pa je teško vjerovati da bi čak i neki karijerist, manje predan nacionalno-klerikalnim mitovima od Kovačića, na njegovu mjestu uskratio pare za film i seriju o Anti Gotovini, bivšem legionaru pretvorenom u ratnu ikonu.

Zadovoljni Antun i Andrija Vrdoljak

S milijunima u rukama zadovoljan je bio i Andrija Vrdoljak.

"Vjerujem kako će to biti jedna od uspješnijih serija Hrvatske radiotelevizije, a kako je to serija i o Domovinskome ratu, upravo je Hrvatska radiotelevizija najpozvanija za provedbu takva projekta jer je javni servis i jer je i sama sudjelovala u Domovinskom ratu. Brojni njezini zaposlenici izgubili su život, tako da je ova serija na neki način posvećena i njima", govorio je sretni Vrdoljak (Antuna) Andrija.

I Antun, scenarist i redatelj, topio se od ushita. Otkrio je kako je na ideju o snimanju filma o Gotovini došao kad je general uhapšen te da mu je "na srcu Domovinski rat u kojem sam i sam sudjelovao pa mi je stalo do toga da se to napravi onako kako je doista bilo", glagoljio je Vrdoljak na konferenciji za novinare u društvu glumaca Nataše Janjić, Tarika Filipovića i Gorana Navojca.

Spiskali naše milijune na smeće

>> Zagreb na Vrdoljakova Generala spiskao 1,8 milijuna naših kuna, MORH mulja

Osim HRT-a, novac je dao i Hrvatski audiovizualni centar, i to lijepa 4,2 milijuna kuna. Grad Zagreb isprsio se s milijun i 800 tisuća kuna isplaćivanih 2016., 2017. i 2018. godine, Ministarstvo obrane velikodušno je stavilo na raspolaganje ljudstvo i tehniku, bosanskohecegovačka fondacija za kinematografiju pripomogla je s 20 tisuća kuna, a na odjavnoj špici nalazimo državne tvrtke poput HEP-a i Hrvatskih šuma te niz županija, gradova i općina bez čije usrdne pomoći ne bismo proveli osam ponedjeljaka navečer pred ekranima.

Gledajući i čudeći se.

Danas je sve drukčije

Naime, ni tri i pol godine nakon slavodobitnog Kovačićeva smješka, sve je drukčije. On je danas na nekoj katoličkoj televiziji, Andrija Vrdoljak ne odgovara na mailove i telefonske pozive, dio glumaca, ali i drugih članova ekipe, predvođeni Navojcem, žali se zbog neisplaćenih honorara, HAVC upozorava da još nije dobio potpuni financijski izvještaj iako je premijera filma bila još ljetos u Puli, na HRT-u nevoljko govore o filmu i seriji iako je emitiraju.

Vrdoljakov film i serija ispostavili su se kao fascinantan debakl s kojim se gledatelji sjajno sprdaju. Nema epizode bez barem tri ozbiljna gafa, no čak i bez njih, to bi bilo grozno. Vjerojatno čak i više jer pojavljivanja boca ili reklama tvrtki koje nisu postojale kad se događala radnja Generala seriju čine zabavnijom. Bez toga bi bila samo izuzetno dosadna, s neuvjerljivim scenarijem, ubogom radnjom te nizom osrednjih i loših uloga. 

>> Ni peta epizoda Generala nije razočarala ljubitelje trasha, evo najluđih detalja

General prikazuje pravo lice Hrvatske

Na IMDb-ju, najvećoj internetskoj bazi podataka, serija je dobila ocjenu 2, a film 3,5 od mogućih 10, kritičari su ma1hom nemilosrdni, Gotovina kaže da nije gledao, oglasili su se čak i doživotni branitelji, pripadnici raznih postrojbi, nezadovoljni viđenim.

A svi skupa su vjerojatno najnesretniji zbog toga što im General prikazuje pravo lice Hrvatske. I to na više razina.

Patriotizmom do našeg novca

Kao prvo, lakoća s kojom su Generalu dijeljeni milijuni svjedoči kako je bučni i deklarativni patriotizam u Hrvatskoj najefikasnije sredstvo za krčenje puta do cilja. I novca. Kao što je u svakodnevnom životu korisno mahati statusom sudionika rata završenog prije 25 godina da bi se stekla institucionalna ili društvena korist, tako je Vrdoljakov status HDZ-ova prvoborca, udružen sa željom da ekranizira život nacionalnog ratnog junaka, bio dobitna formula za dobivanje novca. Struka se svela na logistiku.

Vrdoljakov je scenarij jednako loš kao i serija, ali to nije priječilo Kovačića da bude velikodušan. Ni Dalibora Matanića i Deana Šošu, HAVC-ove umjetničke savjetnike za dugometražni film, da uz prijedlog dodjele 4,2 milijuna kuna Vrdoljaku zapaze kako "kinematografije koje drže do sebe omogućuju svojim živućim klasicima da snimaju filmove i u dubokoj starosti. U filmskoj umjetnosti pravi redatelji ne idu u mirovinu ni sa 65, ni sa 67 godina, a s hrvatskom kinematografijom to nije uvijek bio slučaj", ustvrdili su u svibnju 2016. godine.

Obiteljski biznis Vrdoljakovih

Ne znamo kako danas gledaju na djelo živućeg klasika, ali nekako slutimo da se ne osjećaju sretno, baš kao ni Hrvoje Hribar, koji unatoč povećoj financijskoj injekciji Generalu nije uspio ostati ravnatelj HAVC-a. Hrvatske domobranske sudbine uvijek su bile tužne.

Drugo, osim o značaju vatrenog domoljublja, General nas uči i o ulozi obitelji. Točnije, nepotizma. Scenarist, redatelj i producent je Antun Vrdoljak, drugi producent i glavni glumac je njegov zet Goran Višnjić, čiji sin Vigo ima kratku ulogu malog Ante Gotovine.

Antunov sin Andrija je, kao što smo rekli, izvršni producent, drugi sin Vjekoslav direktor je fotografije, a asistent kamere je Marko Vrdoljak. Ne znamo kako bi se Vrdoljak snašao da ima malobrojniju obitelj.

Upitnici i računi

Treće, ono što obično prati vruće hrvatstvo, iza Generalovih troškova ostali su brojni upitnici. Na HRT-u se ne žale, producent im je, ističu, dostavio sve račune. U HAVC-u, međutim, do danas strpljivo čekaju završni financijski izvještaj, jedan im je stigao, ali je, kako doznajemo, bio nepotpun. Ne dobiju li ga "narednih tjedana", u HAVC-u će razmišljati o "daljnjim koracima". Pretpostavljamo o tužbama. I dok HAVC čeka izvještaj, brojni sudionici čekaju da Vrdoljaci podmire dugovanja.

>> Navojec otkrio Indexu: Vrdoljak nam duguje novac za Generala, idemo na sud

"Moj će odnos s producentima filma i TV serije General, odnosno Kiklop filmom, nažalost imati sudski epilog jer mi ni nakon dvije i pol godine od završetka snimanja te jednako dugog isteka roka za uplatu još uvijek nije isplaćen dio honorara. Isplaćeni sam dio, pak, čekao točno dvije godine", požalio nam se nedavno Goran Navojec te otkrio kako isti problemi muče i Mustafu Nadarevića, scenografa Marija Ivezića, ljude u firmi Gripfilm zaduženoj za scensku tehniku, Ivana Maloču iz Interfilma čije su kamere snimale Generala, Slavena Knezovića, koproducenta za Bosnu i Hercegovinu...

Navojec na čelu neisplaćenih

"Neshvatljivo mi je da nositelji projekta financiranog javnim novcem HRT-a i HAVC-a, koji je svojevremeno dobio epitet projekta od državnog značaja, svoje suradnike tretiraju na način da ih ne plate. Budući da se radi o novcu poreznih obveznika, mislim da je došlo vrijeme da se o ovoj temi javno progovori“, napisao je Navojec u podužem mailu i otkrio kako je dvije godine strpljivo slušao producentova objašnjenja kašnjenja isplate da bi se, na koncu, odlučio "potražiti zadovoljštinu pravnim putem".

Njegove su nam riječi potvrdili Nadarević, Knezović, Maloča i Siladi iz Grip filma. Premda nerado govore o iznosima, Knezović je objavio kako je, kao koproducent za BiH, potrošio 48 tisuća eura, znatno više od 20 tisuća eura koje je odobrila tamošnja Fondacija za kinematografiju, ali Vrdoljaci ne pokazuju namjeru da mu to nadoknade. Maloča je, pak, rekao da potražuje "sigurno više od 100 tisuća kuna". Oglasio se i najstariji Vrdoljak s obećanjem da će honorari biti isplaćeni čim dođu "svi novci".

Čudesna mješavina promašaja, neuvjerljive radnje i vrtićke propagande

I, konačno, tu su sadržajni problemi. General je čudesna mješavina najnevjerojatnijih zanatskih promašaja, krajnje neuvjerljive radnje i propagande za djecu vrtićke dobi. Dobro, pretjerujemo, ne podcjenjujmo inteligenciju djece vrtićke dobi.

Nije ni čudo da su nezadovoljni čak i bivši hrvatski vojnici, oni čiju su naklonost htjeli kupiti HRT-ovci i HAVC-ovci kad su Vrdoljaka obilno dotirali. "Revoltirani smo s neistinama", žalili su se bivši pripadnici Puma koji su ratovali na Maslenici. "U filmu su stvarna samo imena Gotovina i Bobetko. Na filmu se puši, a Bobetko je to najviše branio. Nije podnosio pušenje", žale se Pume.

"Nisu pogodili moju srž", gorko će promašeni Davor Domazet Lošo, kojeg glumi Tarik Filipović.

"Nema Tuđmana i Šuška, a 'moj' glumac i ja nismo dovoljno razgovarali o ulozi", nezadovoljan je Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja. Brigadni general Boris Zdilar napominje - Gotovina je bio "puno odlučniji" u zbilji, nego u Vrdoljakovu prikazu.

Serija koja Gotovinu prikazuje kao mješavinu sveca i slaboumnika

Najviše faktografskih zamjerki imao je general Rahim Ademi. Predbacuje Vrdoljaku retuširanje povijesti, zaobilaženje Ljube Ćesića Rojsa, Koradea, pa i njega. "Ispada, bogati, da je francuska Legija stranaca oslobodila Hrvatsku, a ne Hrvatska vojska i zapovjednici koji su čitave mjesece bez predaha boravili na terenu", zlovoljan je Ademi.

>> Ademi o Vrdoljakovom Generalu: To je bezočno krivotvorenje Domovinskog rata

Plitka propaganda

Odstupanje od povijesnih činjenica moglo bi se smatrati umjetničkom slobodom i žrtvovanjem fakata u ime radnje kada bi u Generalu radnje bilo. No nema je, film i serija su s jedne strane plitka antisrpska i antikomunistička propaganda, a s druge prikazivanje Ante Gotovine kao mješavine sveca i slaboumnika.

Jedini Srbin pozitivac je izvjesni Stevo, lovokradica koji vodi hrvatske vojnike kroz šumu u nekakvoj besmislenoj akciji. On je Srbin, ali bi radije da Gotovina misli kako je "Cigan", a kad ga glavni junak politički korektno nazove Romom, Stevo objašnjava da su Romi oni koji su ulazili u Partiju, a on nije jer vjeruje u Boga. Ostali su Srbi uglavnom prijetvorni, svi su u pravilu iz Srbije, stalno se postavlja pitanje tko ih je zvao u Hrvatsku kao da u ratu nisu sudjelovali i domaći Srbi iz Hrvatske, izmanipulirani politikom Slobodana Miloševića, ali i uplašeni nacionalizmom Franje Tuđmana.

Vrdoljakovo besramno ulizivanje vlasti

Uz to, u seriji je Vrdoljak demonstrirao tradicionalnu zaljubljenost u vlast. U trećoj epizodi je, primjerice, jedini hrvatski vojnik kojeg se oslovljava imenom i prezimenom upravo Tomo Medved, dok u sedmoj Gotovina poziva zapovjednika Četvrte brigade Krstičevića. Koji zvuči deset puta elokventnije od stvarnog Krstičevića, ali recimo da je i to nebitno.

Vrdoljakov Ante Gotovina je karikatura

Bitno je da Vrdoljak nije uspio nijednom kreirati dramatičan zaplet ili stvoriti dojmljiv lik. Gotovina je karikatura. U prvoj epizodi, vrijednoj ulaska u antologiju trasha, on pokušava bježati u inozemstvo, ali nakon cijele noći provedene na moru u oluji s prijateljem ujutro shvaća da se nije maknuo od Pakoštana.

Potom se ukrcava u brod za Ameriku, ali ne vidimo da je tamo stigao jer već u sljedećoj sceni putuje vlakom po Francuskoj. Čitava obuka u Legiji stranaca prikazana je kao odgovaranje na pitanja zapovjednika (Rene Bitorajac). Gotovina otkriva da ne podnosi alkohol i nasilje.

 

Prva ozbiljnija Gotovinina legionarska akcija u Vrdoljakovu filmskom abortusu također spada među najsmješnije ratne scene: Bitorajac u mraku najavljuje iskakanje iz aviona, vojnici stavljaju kacige, a već u sljedećem kadru usred dana trče po pustinji bez kaciga.

Deve i koka

Nailaze na nekakvog Arapina, ili što bi već Slavko Sobin trebao glumiti, i naređuju mu da sam (?!) izađe iz skloništa pred neke pobunjenike te im naredi da polegnu deve s teretom. Sobin posluša zapovijed, izlazi i skupini muškaraca na konjima viče ''polegnite deve'', a oni ga ubiju. Legionari tek tada otvaraju vatru.

Legija kasnije Gotovinu šalje u Kolumbiju, gdje otkriva da ne zna što je koka (naslovna fotografija). Vjerojatno ne postoji takav legionar, vojnik ili odrastao čovjek, ali Vrdoljakov Gotovina je potpuno neinformirani svetac. Upoznaje prvu ženu koju odmah oduševljava, rađa mu kćerku. Prvu ženu i kćerku više nećemo vidjeti.

Po povratku u Hrvatsku, Vrdoljakov Gotovina pretvara se u pravog maskirnog Mr. Beana. Nezaboravna je scena u šumi. Lovokradica Stevo, ''dobri Srbin'', vodi grupu hrvatskih vojnika na čelu s Gotovinom prema srpskim položajima. Zastanu kod neke busije, Gotovina da će ga upitati gdje je nekakav most, kao bitan za radnju, a Stevo mu veli – eto ti ga pred nosom. I zaista, ispred njih je bio most. Prekaljeni legionar nije ga vidio, ali lovokradica jest.

Brži od ispaljenog projektila

U prvom dijelu četvrte epizode još je jedan kardinalan Vrdoljakov gaf – Gotovina i suborci stoje i puše ispred neke kamene kuće, ali na vrijeme uočavaju već ispaljeni neprijateljski zračni projektil pa brže od njega bježe u zaklon, trenutak prije nego što će raznijeti kuću.

U petoj epizodi je kultni propust – Bobetko (Mustafa Nadarević) sjedi pored plastične boce Jane kakvih nije bilo u ratu.

Tu je i scena s hrvatskim vojnicima iznad navodno pustog Obrovca u kojem se vide auti.

U šestoj epizodi najdojmljiviji je biser rešetanje hrvatskog vojnika dok vozi kamion. Pogađaju ga meci iz srpske zasjede, ali vrdoljakovskim čudom stakla na kamionima ostaju čitava. Tu je i glasoviti nesporazum s vremenom – premda se radnja po prilici odvija 1994. godine, Bobetko/Nadarević upozorava da se ne smije ponoviti Srebrenica – tamo je genocid počinjen u ljeto 1995. godine.

Titovo ukazanje u Kninu

U sedmoj epizodi, zadnjoj dosad prikazanoj, Gotovina se odmah na prvom upoznavanju nabacuje Dunji Zloić – kasnije će mu postati supruga. Ipak, vrhunac je u srpskom štabu u Kninu. Tamo, ispod Titove slike – otkud Tito u Kninu 1995. godine – na početku Oluje srpski oficir diktira izvještaj pa koristi riječ ''topnički'' i hvali preciznost hrvatskih vojnika.

Pravi spomenik ovakvoj Hrvatskoj

Fanovi Generalovih gluposti znaju da smo u ovom nabrajanju zbog ekonomičnosti prostora izostavili poneki propust, pisali smo, uostalom, o njima nakon svake epizode. No znaju i ono najbitnije: za minimalno 14 milijuna kuna dobili su promašaj za pamćenje. I pravi filmski spomenik nepotističkoj i diletantskoj Hrvatskoj, sklonoj nekontroliranoj potrošnji javnog novca.

General - to je Hrvatska.

Pročitajte više