Navojec otkrio Indexu: Vrdoljak nam duguje novac za Generala, idemo na sud

Navojec otkrio Indexu: Vrdoljak nam duguje novac za Generala, idemo na sud
Foto/screeshot: General/HRT

GORAN Navojec i Mustafa Nadarević tek su najpoznatija imena s popisa osoba i tvrtki kojima su producenti filma i serije General ostali dužni. Navojec je pristao javno, u pisanoj izjavi za Index, progovoriti o toj temi, a informaciju o dugu nam je potvrdio i Mustafa Nadarević.

Dugovi se vuku za Generalom iako su producenti raspolagali sa, za hrvatske prilike, povelikim budžetom. Samo Hrvatska radiotelevizija dala im je 9,6 milijuna kuna, Hrvatski audiovizualni centar 4,2 milijuna kuna, a ne usudimo se ni pretpostaviti koliko su uplatili i kako su sve pomagali Ministarstvo obrane te brojne jedinice lokalne uprave i samouprave navedene u špici serije. MORH-u smo se obratili upitom oko troškova za snimanje Generala, a odgovor ćemo objaviti ako i kad ga dobijemo.

Podsjećamo, Vrdoljak je potpisan kao scenarist, redatelj i koproducent – drugi je Goran Višnjić, koji u seriji glumi Antu Gotovinu. Izvršni producent je Antunov sin Andrija Vrdoljak, a seriju i film potpisuje tvrtka Kiklop film, zajedno s Hrvatskom radiotelevizijom. Prema podacima iz sudskog registra, vlasnici Kiklop filma su Antun i Andrija Vrdoljak, koji je i direktor.

Navojec za Index: Moj odnos s producentima imat će sudski epilog

Evo što nam je o dugovima Vrdoljaka napisao Navojec.

"Moj će odnos s producentima filma i TV serije General, odnosno Kiklop filmom, nažalost imati sudski epilog jer mi ni nakon dvije i pol godine od završetka snimanja te jednako dugog isteka roka za uplatu još uvijek nije isplaćen dio honorara. Isplaćeni sam dio, pak, čekao točno dvije godine. Nisam u tome usamljen. Moj uvaženi kolega i prijatelj, gospodin Mustafa Nadarević, bard hrvatske kinematografije i kazališta, također još uvijek čeka svoj novac. Ima nas još, ne samo iz glumačkog sektora: tu su scenograf Mario Ivezić, tvrtka Gripfilm, zadužena za scensku tehniku, Mario Knezović, koproducent za Bosnu i Hercegovinu, Ivan Maloča iz tvrtke Interfilm, čije su kamere snimale Generala...", napisao nam je Navojec.


Navojec, Višnjić i Nadarević u sceni iz "Generala"

"Radi se o novcu poreznih obveznika"

"Neshvatljivo mi je da nositelji projekta financiranog javnim novcem HRT-a i HAVC-a, koji je svojevremeno dobio epitet projekta od državnog značaja, svoje suradnike tretiraju na način da ih ne plate. Budući da se radi o novcu poreznih obveznika, mislim da je došlo vrijeme da se o ovoj temi javno progovori. Ni HRT ni HAVC nisu pravno odgovorni za ovu situaciju jer smo svi mi ugovor potpisali s Kiklop filmom, ali postavlja se pitanje odgovornosti producenta, kao i sustava kontrole javnog novca. Ako nesmetano i bez sankcija plasira svoj proizvod u javni prostor u domovini i inozemstvu a da nije izvršio svoje financijske obveze prema onima bez kojih proizvoda ne bi ni bilo, onda smo u ozbiljnom problemu. Nakon što sam dvije godine, u dobroj vjeri, redovito komunicirao s producentom i strpljivo uzimao u obzir obrazloženja kašnjenja isplate, mahom usmjerena prema HRT-u i HAVC-u čija se uplata sredstava za podmirenje obaveza navodno iščekivala, odlučio sam potražiti zadovoljštinu pravnim putem. Podnio sam prijedlog za ovrhu na temelju vjerodostojne isprave te je doneseno rješenje o ovrsi. Na istu je producent uložio neosnovani prigovor, isključivo iz razloga odgode plaćanja", piše Navojec u izjavi.

Kontaktirali smo s osobama navedenima u Navojčevoj izjavi, one su nam potvrdile njegove navode. Nadarević se kratko suglasio sa spominjanjem svoga imena, dok su Knezović, Maloča i Siladi iz Gripfilma bili detaljniji. Knezović je od bosanskohercegovačke Fondacije za kinematografiju dobio 20 tisuća eura, potrošio 48 tisuća eura, s time upoznao producente, da bi na koncu sam morao podmirivati višak troškova. Gripfilm potražuje 420 tisuća kuna, pokušava ih utjerati i ovrhom, dok Maloča nije htio reći koliko mu duguju Vrdoljaci, "sigurno više od 100 tisuća kuna".

Vrdoljaci i HAVC šute, HRT malo priča

Andriji Vrdoljaku slali smo mail na koji nije odgovorio, nazvali smo ga, nije se javio, baš kao ni Antun Vrdoljak. Na naše mailove zasad nisu odgovorili iz Hrvatskog audiovizualnog centra, a pitali smo je li im producent Generala dostavio završni financijski izvještaj. HRT se, pak, odlučio odgovarati kratkim rečenicama – "HRT nema ništa s odnosima između producenta Kiklop filma i HAVC-a", zatim "HRT je ispunio obveze prema neovisnom proizvođaču i stekao pravo korištenja djela te je u skladu sa stečenim pravima djelo emitirao", pa "Neovisni proizvođač dostavio je izvješće o utrošenim sredstvima" – iz kojih proizlazi da jedino oni nemaju zamjerki na Generala.

HRT nas je svojevremeno uvjeravao da će General biti "jako dobro prihvaćen kod publike"

Prije nešto više od tri godine HRT-ovci su bili pričljiviji. Na stranici im još stoji informacija o potpisivanju ugovora s Kiklop filmom o snimanju filma i televizijske serije General, prema scenariju Antuna Vrdoljaka, a na temelju knjige Nenada Ivankovića Ratnik, pustolov i general. Ugovor su potpisali Andrija Vrdoljak i Siniša Kovačić, tadašnji vršitelj dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a. Kovačić je nadobudno zapazio kako u času njegova dolaska na čelo HRT-a "ovaj projekt iz nekoga razloga nije bio među najvažnijima, no na prvim sastancima odlučili smo to promijeniti". "Ovo nam je iznimno važan projekt", naglasio je Kovačić i vizionarski predvidio da će General "biti jako dobro prihvaćen kod publike jer iza scenarija i režije stoji jak autorski tim koji je već režirao brojne uspješnice – filmove i serije".

U međuvremenu on je napustio HRT, a General se pokazao kao umjetnički i financijski promašaj, ali ga HRT, neovisno o svemu, prikazuje u udarnom terminu.

Umjesto da se na kraju teksta pravednički grozimo, samo ćemo napisati – ovo je Hrvatska.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara