Većina Amerikanaca za suglasnost UN-a za rat u Iraku

Većina Amerikanaca smatra da Sjedinjene Države trebaju dobiti suglasnost Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda za vojnu akciju u Iraku, čak ako to znači i njezino odgađanje, pokazalo je u utorak istraživanje javnoga mišljenja Washington PostABC News.

Rezultati istraživanja pokazuju da je 56 posto Amerikanaca voljno čekati kako bi se dobilo odobrenje Ujedinjenih naroda za vojnu akciju u Iraku, dok 39 posto kaže da Sjedinjene Države trebaju brzo djelovati i bez potpore Vijeća sigurnosti.

Ukupno 63 posto Amerikanaca podupire vojnu akciju u Iraku, što je nešto niže u odnosu na prošlotjednih 66 posto. Polovica i dalje podupire akciju u Iraku i bez potpore Ujedinjenih naroda. Njih 57 posto je za uporabu vojne sile protiv Iraka i bez odobrenja Vijeća sigurnosti ukoliko bi Sjedinjene Države imale potporu važnih saveznika poput Velike Britanije, Australije i Italije.

Većina Amerikanaca, njih 60 posto i dalje smatra da predsjednik Bush dobro obavlja posao predsjednika, što je mali pad u odnosu na 64 posto od prije dva tjedna. Znatno manje Amerikanaca, njih 55 posto, međutim, odobrava kako Bush vodi iračku krizu, što je za šest postotaka manje nego početkom veljače.

Još manje Amerikanaca smatra da se Ujedinjeni narodi dobro nose s problemom Iraka, samo 38 posto, dok 56 posto ne odobrava način na koji svjetska organizacija rješava problem Iraka i Sadama Huseina.

U istraživanju javnoga mišljenja Washington Post-ABC sudjelovalo je 1.024 slučajnim uzorkom odabranih odraslih osoba između 19-23 veljače.

Pročitajte više