Tri četvrtine onih koji umru od korone virus imaju u svom srcu

Foto: Epa

TRI ČETVRTINE ljudi koji su umrli od covida-19 virus SARS-CoV-2 su imale u srcu, pokazuje novo istraživanje. Za njih je veća vjerojatnost da su prije smrti imali nepravilan srčani ritam nego pacijenti kojima virus covida-19 nije dospio u srce.

Znanstvenici su tijekom studije istraživali na koji način zaraza koronavirusom može oštetiti srce i kako određeni načini liječenja mogu pomoći.

"Rezultati prikazuju zaista jasnu sliku povezanosti virusa i problema sa srcem", rekao je kardiovaskularni patolog Joseph Maleszewski iz klinike Mayo.

Otkrili virus u srcu većine pacijenata koji su umrli od covida-19

Znanstvenici već od ranije znaju da zaraza covidom-19 može uzrokovati oštećenja na srcu, ali im nije bilo jasno je li te probleme uzrokovao virus SARS-CoV-2 koji je izravno napao srce ili su oštećenja rezultat preaktivnog imunološkog odgovora, piše Science.

James Stone, kardiovaskularni patolog iz bolnice Massachusetts, i njegovi kolege koristili su metodu in situ hibridizacije i NanoString profiliranja kako bi identificirali virusnu RNA čak i nakon što se razlomi na manje dijelove. Također su analizirali oko 1000 uzoraka srčanog tkiva; više od 20 uzoraka sa svakog od 41 pacijenta koji je umro od covida-19.

Ustanovili su da je SARS-CoV-2 bio prisutan u 30 srca. Dodatno, samo su ti pacijenti imali brze i nepravilne srčane ritmove prije smrti. Oni koji nisu imali virus u srcu nisu imali ni takve simptome.

Još uvijek nije otkriveno je li virus u tim slučajevima izravno napao srce. Naime, većina zaraženih srčanih stanica bile su imunološke stanice koje su SARS-CoV-2 mogle napasti negdje drugdje u tijelu prije nego što su otputovale u srce. Tako da se i dalje ne zna što je točno uzrokovalo oštećenja na srcu - virus covida-19 ili imunološke stanice.

Prednost deksametazona

Bez obzira na limitirane rezultate, istraživanje je objasnilo zašto steroid deksametazon toliko pomaže nekim pacijentima s koronavirusom. Ovaj lijek je jedan od prvih za koje je utvrđeno da sprječavaju smrtnost od covida. 

"Deksametazon, naime, smanjuje upalu pa je možda srezao razinu imunoloških stanica s virusom SARS-CoV-2 u srcu", kazao je Stone. Samo 50% pacijenata koji su uzimali deksametazon imalo je virus u srcu, u usporedbi s 90% pacijenata koji nisu primili taj lijek.

Pročitajte više