Većina saborskih klubova podržala izmjene Zakona o poticanju ulaganja

VEĆINA saborskih klubova podržala je danas nakanu Vlade da kroz predložene izmjene Zakona o poticanju ulaganja unaprijedi sustav poticajnih mjera kako bi poticaje moglo koristiti više tvrtki koje se bave proizvodnjom.

Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić kazao je da je Vladu na izmjene ponukalo nezadovoljstvo rezultatima važećeg Zakona, koji je donio investicije od tek 2,4 milijarde kuna kroz 32 novoosnovane tvrtke, u kojima je zaposleno 5.616 osoba.

Nezadovoljstvo Vlade, kaže, leži i u podacima da je čak 60 posto investicija otpalo na trgovački sektor, a 90 posto svih investicija završilo je u Zagrebu u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

Vlada stoga izmjenama predlaže da poticajne mjere mogu koristiti samo one tvrtke koje u strukturi ukupnog prihoda imaju pretežiti dio od prerađivačkih, proizvodno-prerađivačkih i drugih proizvodnih aktivnosti, dakle, ne i tvrtke koje najveći dio prihoda ostvaruju od trgovine.

Poticaje bi mogle dobiti samo tvrtke čija visina ulaganja iznosi najmanje četiri, a ne, kao do sada, deset milijuna kuna, a poticaji bi se uvjetovali i da tvrtka zaposli najmanje deset novih radnika, umjesto sadašnjih 30.

Definiraju se i poticajne mjere za zapošljavanje i prekvalifikaciju novih zaposlenika na način da bi bile vezane uz Zakon o državnim potporama. Za te je poticaje Ministarstvo gospodarstva za ovu godinu osiguralo 20 milijuna kuna.

Mala bi poduzeća tako za novozaposlenog radnika mogla ostvarivati do 15 posto opravdanih troškova (dvogodišnja bruto plaća zaposlenika), a srednja poduzeća 7,5 posto.

Potpora za prekvalifikaciju mogla bi se dodijeliti u iznosu od 50 posto opravdanih troškova u slučaju općeg usavršavanja radnika, a 25 posto u slučaju posebnog usavršavanja.

Iako uglavnom podržavaju zakonske izmjene, klubovi su u raspravi prigovorili da bi poticaje trebale dobivati ne samo novoosnovane, već i postojeće tvrtke.

Ivan Čehok (HSLS/LS/DC) tako drži da bi jedini kriterij za dobivanje poticaja trebala biti visina ulaganja i broj novootvorenih radnih mjesta. Predlaže i da se, u cilju stvarnog provođenja zakona, sve županije, gradove i općine moraju obvezati na provedbu.

SDP, pak, spornim drži što u zakonu nisu jasno definirani kriteriji po kojima Vlada samostalno odlučuje o povećanju poticaja, kao i carinskih i poreznih olakšica za određene investicije od gospodarskog interesa.

Željko Pecek (HSS) smatra da bi prijedlog do drugog čitanja trebalo doraditi, ističući da 20 milijuna kuna koje se u ovoj godini planira izdvojiti za poticaje neće biti dovoljno da potakne interes domaćih, a posebno ne stranih ulagača.

Sabor je raspravio i izmjene Zakona o zaštiti od požara kojima se taj zakon usklađuje s ranije donesenih izmjenama Zakona o gradnji te Zakonom o zaštiti i spašavanju.

Pročitajte više