Većina Ukrajinaca želi u EU ali ne i u NATO

Većina Ukrajinaca želi da se njihova zemlja pridruži Europskoj uniji no još više Ukrajinaca radije bi željelo ostati izvan NATO saveza, pokazalo je istraživanje javnog mišljenja provedeno u Ukrajini a čiji su rezultati objavljeni u utorak. L

Po istraživanju agencija SOCIC-Razumkov, 44 posto Ukrajinaca izjašnjava se za pristupanje njihove zemlje EU-u dok se tome protivi 28 posto Ukrajinaca, što je gotovo dvostruko manje. Za razliku od stava prema pristupanju EU-u, 48 posto ispitanih Ukrajinaca reklo je da želi da njihova zemlja ostane izvan NATO saveza a samo 15 posto smatra da bi Ukrajina trebala postati članica Atlantskog saveza.

Ukrajinski mediji inače redovito izvješćuju o finacijskim teškoćama Poljske i Češke, članica NATO-a, u ispunjavanju njihovih obveza prema savezu.

Jedno od ključnih pitanja na ukrajinskim predsjedničkim izborima bilo je i treba li novi državni čelnik vanjsku politiku Ukrajine usmjeriti prema Rusiji ili Europi. Ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko izjašnjavao se za pristupanje EU-u no rekao je i da do članstva u NATO savezu, ako uopće do njega i dođe, može doći tek u dalekoj budućnosti jer "većina Ukrajinaca zapravo i ne zna što NATO jest".

(Hina) xakoz ysb

Pročitajte više