Većinski vlasnik Salonita traži poništenje odluke o stečaju

Najveći pojedinačni vlasnik s 41 posto dionica tvrtke Salonit iz Vranjica, danska tvrtka Robsons Holdings iz Copenhagena traži da Visoki trgovački sud poništi odluku splitskog Trgovačkog suda o otvaranju stečaja nad "Salonitom".

U protivnom će pokrenuti međunarodni spor, kazala je na konferenciji za novinare održanoj danas u Splitu odvjetnica danske tvrtke Vlatka Vedriš, .

"Smatramo da je pokretanjem stečaja za koji nema osnove prekršen ugovor između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Kraljevine Danske o poticanju i uzajamnoj zaštiti ulaganja. Tvrtka Robsons je u svibnju ove godine upisana u knjigu dionica kao vlasnik 41 posto Salonita. Očekivala se skupština dioničara, a umjesto toga pokrenut je stečaj koji držimo posve nepotrebnim jer tvrtka ima sve uvjete za normalno poslovanje," kazala je Vedriš.

Rekla je da je Županijsko državno odvjetništvo Trgovačkom sudu podnijelo prijedlog za stečajem na temelju prijave porezne uprave o dugu od 24 milijuna kuna za pdv i da je prvostupanjski sud taj prijedlog prihvatio. No, porezna uprava je kasnije povukla svoju prijavu jer je objašnjeno da je Salonit postigao dogovor s državom oko prebijanja toga duga, kazala je odvjetnica Vedriš.

Donedavni direktor Salonita Ivo Ljubić je objasnio kako je dok je država bila većinski vlasnik, dogovoreno je da će ona isplatiti odštete za radnike oboljele od asbestoze u iznosu od 27 milijuna kuna. Kako je taj novac isplatio Salonit, dogovorili smo s državom da time prebijemo dugo za pdv i da nama još treba isplatiti tri milijuna kuna. Prema tome razloga za stečaj nema, tim prije što tvrtka u svim drugim stvarima posluje pozitivno, rekao je.

On je ustvrdio kako na računu Salonita ima i u ovom trenutku 1,2 milijuna kuna, a 235 zaposlenih uredno dobivaju plaće. Uz to, kazao je Ljubić, imamo 22 milijuna gotove robe na skladištu, naša dugovanja su 4 milijuna kuna, a potraživanja 24 milijuna kuna. Imamo jako puno narudžbi za izgradnju autocesta i ne možemo shvatiti da netko želi odvesti u stečaj tvrtku koja ima sve uvjete za normalni rad, kazao je bivši direktor.

(Hina) merc

Pročitajte više