Vedriš kaže da nema oporavka hrvatskog gospodarstva u 2003.

HRVATSKA zbog nepovoljnih gospodarskih uvjeta u svijetu i vlastitih propuštenih prilika neće u 2003. doživjeti ekonomski oporavak, ocijenio je u nedjelju za Glas Amerike hrvatski makroekonomist Mladen Vedriš.

U razgovoru za američku radio postaju Glas Amerike Vedriš je rekao da ne treba očekivati oporavak hrvatskog gospodarstva u 2003. jer ´ukupni uvjeti poslovanja u svijetu neće biti jednostavniji´ kao i zbog vlastite loše ekonomske bilance.

Vedriš je ocijenio da je proteklih tri godine koalicijske vlasti ´vrijeme propuštenih prilika´ u hrvatskoj ekonomiji.

Hrvatska je više zadužena nego što je bila, produktivnih radnih mjesta je manje, tehnološki je zaostala i sve manje konkurentntna na svjetskom tržištu, rekao je on. Vedriš drži da je i hrvatski turizam, ekonomska uzdanica zemlje, ranjiv i da je Hrvatska postala ´siromaška destinacija´.

On je, međutim, kazao da vidi šansu za Hrvatsku da ne stavi do kraja u stranu ekonomska pravila ponašanja ukoliko bude poštivala sporazum s Međunarodnim monetarnim fondom koji tjera na gospodarske reforme i restrukturiranje i pokazuje granice javne potrošnje.

Vedriš je rekao da je ´taj sporazum i njegovo poštivanje određena garancija da upravo u toj izbornoj godini naše ponašanje, odnosno, ponašanje vladajuće strukture neće biti neodgovornije nego što je barem bilo u proteklom razdoblju´.

Pročitajte više