Vehabije postavili barikade na ulazu u Gornju Maoču, legitimiraju nepoznate posjetitelje

VEHABIJE koje žive u Gornjoj Maoči nedaleko od Brčkog nakon policijske akcije Svjetlost postavile su barikade na ulazu u njihovo zabačeno selo te legitimiraju svaku njima nepoznatu osobu. Prolaz javnim putem dozvoljavaju jedino policiji i svojim poznanicima, a od nepoznatih pa čak i od policije u civilu, traže legitimaciju, pišu Nezavisne novine.

Redakcija Nezavisnih novina došla je u petak navečer do spornog punkta kako bi sami provjerili situaciju. Mještanin koji je imao bradu i bio odjeven kao vehabija sjedio je u terencu parkiranom uz rub ceste, a kad je uočio da se selu približavaju dva automobila, izašao je iz auta. Mahnuo je vozaču da se zaustavi te ga pitao kamo se zaputio. Nakon što je policajac u civilu pokazao službenu iskaznicu, vehabija se vratio u svoj terenac.

Mještani postavili "medijsku blokadu"

Policija tvrdi da je tijekom vikenda sporne barikade uklonila. Kako su objasnili, mještani su mislili sami sebe zaštititi, ali policija ima svoj punkt i zna se tko je ovlašten legitimirati. Nakon akcije Svjetlost novinari su pohrlili u Gornju Maoču, ali neprijateljski raspoloženi pripadnici vehabijske zajednice u tom selu ne žele razgovarati ni o rezultatima akcije, ni o svom načinu života. Grupa novinara koja je prva krenula u selo nakon akcije, napadnuta je. Povjerenik mjesne zajednice Salim Bašić objasnio je kako se u ovom slučaju nije radilo o punktu, već o medijskoj blokadi.

Podsjetimo, u akciji Svjetlost uhićeno je sedam ljudi, a zaplijenjeno je 18 pištolja, sedam pušaka, 30 okvira za pištolj i drugo. Sud BiH je do 2. ožujka odredio pritvor Nusretu Imamoviću, Safetu Barčiću, Edisu Bosniću, Dževadu Hodžiću, Hajrudinu Ribiću, Senadu Midžiću i Mersedu Čekiću. Tereti ih se da su od 2002. godine u okviru vehabijske zajednice formirali zločinačku organizaciju s ciljem ugrožavanja teritorijalne cjelovitosti BiH, napada na ustavni poredak i izazivanja mržnje među narodima, rasama i vjeroispovijestima.

Pročitajte više