Vela Luka: Počela 20. jubilarna ljetna škola mladih fizičara

Jubilarna, 20. ljetna škola mladih fizičara, koja je počela danas u Srednjoj školi "Vela Luka" u organizaciji Hrvatskoga fizikalnog društva (HFZ), bit će ponovno mjesto susreta darovitih učenika i uglednih znanstvenika koji će im, primjereno njihovoj dobi i predznanju, govoriti o najnovijim postignućima na područjima fizike kojima se bave.

Škola će se održati od 20. do 26. lipnja pod geslom "Ususret Svjetskoj godini fizike". Naime, UNESCO je podupro prijedlog Europskoga fizikalnog društva i Međunarodne unije za čistu i primijenjenu fiziku da se 2005. proglasi Svjetskom godinom fizike.

Prije dva desetljeća Ljetnu školu mladih fizičara pokrenulo je Društvo fizičara i matematičara tadašnje SR Hrvatske, a danas za nju skrbi HFZ, koji je i ove godine pozvao učenike koji su na Državnome susretu i natjecanju mladih fizičara osvojili jedno od prvih mjesta u sedam kategorija - osnovne škole, prvi do četvrti razredi srednjih škola i eksperimentalni radovi - da sudjeluju u njezinu radu. Pozive su dobili i oni koji su najuspješnije riješili zadatke iz fizike u Matematičko-fizičkome listu.

Među predavačima su i ravnatelj Instituta Ruđera Boškovića Stjepan Marčelja, koji će sudionicima govoriti o temi "Od oka do svijesti - kako radi naš vizualni sustav?", te prorektor za znanost Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš, koji će predavati o temi "Protjecanja i vrtloženja", a zajedno s akademikom Slavenom Barišićem i o temi "Supravodljivost i suprafluidnost - uz Nobelovu nagradu za fiziku 2003."

Polaznici Ljetne škole već su dobili zbornik predavanja kako bi lakše mogli pratiti izlaganja znanstvenika.

Srednja škola "Vela Luka" ima moderan fizikalni, informatički i kemijski kabinet u kojem će se održavati i praktikumi koji su, zajedno s rješavanjem problemskih zadataka i osmišljavanjem popularizacije fizike, dio poslijepodnevnih aktivnosti.

(Hina) xip yjn

Pročitajte više