VELEPOSLANIK SRNJ O RASKIDU UGOVORA ELEKTROPRIVREDE BIH I DEBIS-a

Njemački veleposlanik u Bosni i Hercegovini Freiherr von Kittlitz ocijenio je da bi buduća njemačka ulaganja u BiH mogla biti dovedena u pitanje prekine li Elektroprivreda BiH opskrbljivati električnom energijom mostarski Aluminij. L

Takvu procjenu njemačkog veleposlanika prenio je u priopćenju objavljenom u subotu ured ministra civilnih poslova BiH Safeta Halilovića.

Elektroprivreda BiH nedavno je jednostrano raskinula dugoročni ugovor s Debisom, financijskim servisom njemačko-američkog koncerna DaimlerChryslera, koji je bio posrednik u kupnji električne energije za mostarski Aluminij.

"Njemački veleposlanik je poslovanje tvrtke Aluminij i uspješno razrješenje nastalih teškoća u vezi s opskrbom strujom Aluminija doveo u usku vezu sa kredibilitetom Bosne i Hercegovine u pogledu budućih ulaganja njemačkih ulagača", objavljeno je iz ureda ministra Halilovića.

Ministar Halilović je tijekom dana razgovarao s veleposlanikom von Kittlitzom.

U priopćenju se dodaje se da su se sugovornici suglasili da se u iduća tri mjeseca dogovori cijena električne energije za Aluminij te druge velike strateške potrošače.

"Svi odgovorni ljudi u BiH zainteresirani su da Aluminij nastavi proizvodnju, ali u čitavo područje treba uvesti tržišno poslovanje. To ne isključuje određene povoljnosti u plaćanju električne energije, koje neće ići na štetu rudara koji su dio procesa proizvodnje električne energije", rekao je u razgovoru ministar Halilović.

Nakon raskida ugovora s Debisom, koji je bio na snazi do kraja 2004., EP BiH je objavila natječaj i prodala taj 'višak' energije srpsko-britanskoj tvrtki EFT. Razlozi za raskid međunarodnog ugovora pojašenjeni su znatno većom cijenom električne energije na svjetskom tržištu. Aluminij iz Mostara koji je u 18-postotnom vlasništvu TLM-a iz Šibenika, čini oko 30 posto ukupnog bosanskohercegovačkog izvoza.

Pročitajte više