Velik dio Italije od ponedjeljka ide u lockdown

Foto: Epa

TALIJANSKA vlada večeras je najavila uvođenje još oštrijih mjera za suzbijanje covida-19 jer se, kako kaže premijer, zemlja suočava s trećim valom.

Veći dio Italije od ponedjeljka ide u lockdown, bez obzira nalaze li se regije sada u "crvenoj" ili u "narančastoj" zoni, piše The Local.it.

Mnoge regije, poput Lombardije koja okružuje Milano ili Lacija oko Rima, od ponedjeljka će biti u "crvenoj zoni", priopćilo je talijansko ministarstvo zdravstva.

Sve regije koje su trenutno klasificirane kao "žute" zone, prema talijanskom sustavu provođenja mjera, postat će "narančaste".

Nove mjere na snazi barem do Uskrsa

Od ponedjeljka svaka regija s više od 250 slučajeva zaraze na 100.000 stanovnika automatski prelazi u crvenu zonu, rekao je u glasnogovornik ureda premijera.

Nova ograničenja bit će na snazi ​​barem do Uskrsa, kada će cijela Italija tijekom vikenda od 3. do 5. travnja biti u lockdownu, odnosno u crvenoj zoni.

Jedina iznimka je Sardinija, koja je u "bijeloj zoni".

U Italiji je danas zabilježeno skoro 27.000 novih infekcija i 380 smrtnih slučajeva.

Bolnice i jedinice za intenzivnu njegu su pod pritiskom u većini talijanskih regija, izvijestila je jučer talijanska Zaklada za lijekove GIMBE.

Treći val

Talijanski premijer Mario Draghi izjavio je danas kako je zbog naglog porasta novozaraženih u Italiji potreban maksimalni oprez. 

"Nažalost, godinu dana od početka izvanrednog stanja dolazi do novog vala zaraze", rekao je Draghi tijekom posjeta centru za cijepljenje na aerodromu Fiumicino.

"Prošlog tjedna smo imali više od 150 tisuća infekcija. U odnosu na tjedan prije, kada je zabilježena 131 tisuća, to je dovelo do dodatnih gotovo 5000 ljudi u bolnicama i 600 na odjelima intenzivne njege. Ove brojke znače da moramo biti maksimalno oprezni da uspijemo ograničiti broj smrtnih slučajeva i spriječiti da bolnice budu zatrpane", rekao je Draghi, prenosi agencija ANSA.

Pročitajte više