Velik požar u Texasu, približava se nuklearnom postrojenju

Foto: EPA

Za mnoge okruge u Teksasu izdana su upozorenja o prirodnoj katastrofi zbog požara. U nekoliko gradova stanovnici su evakuirani, a jedno je nuklearno postrojenje prestalo s radom. Guverner Greg Abbott objavio je da je 60 okruga u stanju katastrofe te je zatražio da hitne službe pomognu lokalnim vatrogascima u suzbijanju požara, prenosi Sky News.

Najjači požar u regiji, koji su nazvali Smokehouse Creek, počeo je gorjeti u ponedjeljak i dosad je zapalio područje od gotovo 650 kvadratnih kilometara. Zbog požara su zatvorene i neke od glavnih cesta. Vrući i suhi uvjeti, upareni s jakim vjetrovima, uzrokovali su širenje požara travnatim ravnicama alarmantnom brzinom. Vlasti još nisu uspjele odrediti izvor požara. 

Požar se približava nuklearnom postrojenju

Nuklearno postrojenje Pantex stalo je s radom jer mu se približava nekontrolirani požar. U postrojenju se sastavljaju i rastavljaju američka nuklearna oružja.

"Požar koji se približava Pantexu je neobuzdan", napisali su iz kompanije. "Evakuiramo postrojenje." Pantex je potvrdio da požar još nije došao do postrojenja. Hitne službe prate situaciju na terenu. Iz Pantexa su dodali da su se pobrinuli za sve zaposlenike te da svi zaposlenici koji nisu nužni više nisu u postrojenju.

Započele evakuacije

Nekoliko požara u blizini okruga Hemphill i Hutchinson približava se granici s Oklahomom. Naređene su evakuacije. Iz Ureda šerifa okruga Hemphill napisali su da oni koji su ostali u Canadianu, oko 160 kilometara sjeveroistočno od Amarilla, trebaju potražiti zaklon u školskoj sportskoj dvorani jer su ceste zatvorene.

Službenici iz okruga Hutchinson u objavi na Facebooku opisali su tešku situaciju: "U nekim područjima nema struje i vode. Požari se šire. Molite za sigurnost svih zahvaćenih. Spakirajte torbe za svaki slučaj. To su najbolje informacije koje vam za sada možemo dati."

U objavi na X-u senator Teksasa Ted Cruz dao je detalje o nekoliko skloništa koja su dostupna u područjima potresa. Radi se o centrima za mlade i crkvama. Službenici u Pampi, oko 65 kilometara jugozapadno od Canadiana, predložili su građanima da autobusom odu na jug. Jedan je lokalac požar opisao kao "čudovište".

Pročitajte više