Bivši šef HŽ-a Davorin Kobak osuđen na sedam godina zatvora

ŽUPANIJSKI SUD u Zagrebu nepravomoćno je osudio bivšeg predsjednkia Uprave HŽ-a Davorina Kobaka na sedam godina zatvora, dok je bivša čelnica tvrtke Agit Biserka Robić osuđena na sedam i pol godina zatvora, a trećeoptuženi  Andrija Sarić koji je tijekom suđenja jedini priznao kazneno djelo osuđen je na 3 godine i tri mjeseca a Vladimir Vasiljević iz Željeznica Srbije na dvije i pol godine .

Moraju vratiti 27,3 milijuna kuna, a odmah idu u zatvor

U presudi stoji kako moraju vratiti 27,3 milijuna kuna kao i platiti troškove suđenja u iznosu od 350.000 kuna. Kobak i Robić odmah su pritvoreni a zatvoru će čekati pravomoćnost presude.

Podsjetimo, nakon osam mjeseci suđenja na Županijskom sudu u Zagrebu danas je objavljena nepravomoćna presuda u slučaju Hrvatskih željeznica i izvlačenja novca preko tvrtke Agit. Podsjetimo kako je Uskokova optužnica teretila bivšeg direktora Hrvatskih željeznica Davorina Kobaka te bivšeg direktora Željeznica Srbije Vladimira Vasiljevića kao i bivšu direktoricu društva Agit Biserku Robić i komercijalnog direktora Agita Andriju Sarića da su izvukli više od 3,7 milijuna eura iz Hrvatskih željeznica preko tvrtke Agit, a pritom su čak 3,2 milijuna navodno zadržali za sebe.

Uskok ih je teretio zbog počinjenja kaznenih djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti te prikrivanja protuzakonito dobivenog novca.

Priznao djelo

Optužnica Kobak i Robić tereti da su prikazujući kao legalni odljev novčanih sredstava, angažirali Sarića i Vasiljevića da kao ovlaštene osobe inozemnih društava otvore u Bosni i Hercegovini i Austriji nerezidentne račune tih društava. Potom su svi četvero u ime tih inozemnih društava ispostavljali fiktivne fakture društvu Agit, koje su Robić i Sarić ovjeravali kao osnovane i nalagali njihovo plaćanje.

Tijekom suđenja prvooptuženi Kobak kao i Robić negirali su optužbe Uskoka dok je trećeoptuženi komercijalni direktor Agita, Sarić priznao da je sudjelovao u izvlačenju novca. U obrani je rekao kako je to radio po nalogu direktorice Robić, inače drugooptužene u ovom slučaju. 

Pročitajte više