Uhićenja diljem BIH: Među privedenima policajci, biznismeni, direktori

Foto: I. L./Klix.ba

U akciji Državne agencije za istrage i zaštite u BiH (SIPA), koju provodi s kantonalnim policijskim agencijama, "Black tie 2" do sada su privedene 22 osobe, među kojima su i visoki službenici policijskih agencija i institucija za provođenje zakona, piše Klix.ba.

Akcija se provodi u najmanje tri grada u Federaciji Bosne i Hercegovine (Sarajevo, Zenica, Mostar), ali je prošireno i na Republiku Srpsku.

Iz Tužilaštva BiH i SIPA-e su naveli samo da je privedeno više osoba, ističući da među njima ima i službenika, ali bez navođenja identiteta.

Sumnjiči ih se za pranje novca, promet drogama...

Ono što je poznato jest da su privedeni biznismen Gordan Memija i šef specijalne jedinice Federalne Uprave policije (FUP) Mustafa Selmanović, kao i više policijskih službenika zbog sumnje na organizirani kriminal. Pretresi su i u objektima koristi direktor FUP-a Vahidin Munjić, ali nije jasno još uvijek je li priveden.

Navedene aktivnosti provode se po nalogu Suda BiH i pod nadzorom Tužilaštva BiH, zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena djela "Organizirani kriminal" u vezi s krivičnim djelima "Pranje novca", "Neovlašteni promet opojnim drogama", i "Primanje dara i drugih oblika koristi" i "Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja", propisana Krivičnim zakonom BiH.
 

Pročitajte više