VELIKA ANKETA Treba li Marić napokon dati ostavku?

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

POLITIKA je opet glavna tema. Nakon par dana rasprava o turistima na Hvaru i Zrću, politika je opet zauzela naslovnice. I to ni manje ni više nego Zdravko Marić. Opet. Afera je stara, ali dokumenti su novi.

Nacional tako u najnovijem broju donosi dokumente iz kojih je, kako navode, vidljivo da je ministar financija Zdravko Marić znao sve o krizi u Agrokoru još krajem prošle godine, ali je o tome lagao hrvatskoj javnosti.


Marić je sve to opovrgnuo.

"Nisam lagao niti sam ikad to činio, niti sam odgojen tako, niti sam tako postupao. Funkciju ministra financija shvaćam odgovorno. Uvijek sam govorio na temelju činjenica i informacija kojima sam raspolagao. Taj kredit, o kojemu govorimo, koji je opjevan i u medijima i u javnosti toliko puta spomenut, ponovna je reciklaža istoga. Ne vidim ništa novoga što je danas bilo rečeno ili spomenuto. Odobrenje za kredit ne podnosi se Nadzornom odboru, nego banci. U banci postoje stručne službe koje rade analize kako bi odobrile kredit. Temeljem tih analiza uprava je donijela odluku da se odobre ti krediti, a Nadzorni odbor je tražio suglasnost zbog iznosa", rekao je Marić, piše N1, dodavši da ne može komentirati dokument jer je on tajan.

"Temeljem svih analiza koje su učinjene, konačna odluka je bila da se odobri kredit. Postoji jako puno plasmana koje stručne službe HBOR-a analiziraju kao i sve druge banke. Cijela procedura je u slučaju tih procedura poštovana. Unatoč tome što se radi o ponovnom udaru na mene osobno i na Vladu, poglavito iz perspektive toga da nakon 17 sati rasprave u Saboru, gdje je pred javnošću raspravljeno sve do u detalje, sad se ponavlja još jednom. Ovo ne vidim kao ništa drugo, nego kao pokušaj da se mene diskreditira, a to rade ljudi koji u svom životu nisu ostvarili značajnije uspjehe", rekao

>> Plenkoviću, kupljena većina u Saboru nije dokaz Marićeve nevinosti

 

Plenković brani Marića, ali članak nije ni pročitao


Premijer Plenković je pak rekao kako tekst nije čitao, ali je po naslovu zaključio da se radi o reciklaži stare afere.

"Nisam još čitao, koliko vidim po naslovima, otprilike je to reciklaža rasprave koju smo imali prije nekoliko mjeseci. Stručne službe HBOR-a provele su inspekciju, uprava HBOR-a donijela je odluku, nadzorni odbor HBOR-a, u kojemu su ministri, samo treba dati suglasnost. Ono što je meni poznato je to da su sve te procedure poštovane", rekao je Plenković.

No, najsmiješniji u ovoj cijeloj priči je bio HNS-ov Predrag Štromar kojeg, nimalo slučajno, stavljamo točno ovdje između onoga što su govorili vladajući i što je govorila oporba. Njegova je stranka, naime, prije samo dva - tri mjeseca, dok je još bila duboko u oporbi, svakodnevno udarala po Mariću radi Agrokora. U međuvremenu su promijenili ploču.

"Ministar Marić je imao konferenciju za medije i sve objasnio, ja nemam tu što reći. On je izjavio sve što misli i rekao ono što misli. Ako neki mediji nešto pišu ne znači da je to uvijek istina, zato treba dati i drugima da odrade svoj dio posla. Ja sam siguran da je Marić imao izjavu za medije kako bi uvjerio vas i nas u ono što je on uradio", zamuckivao je danas Predrag Štromar.

>> Licemjerni HNS-ovac zamuckivao braneći Marića, nije bio u stanju sastaviti rečenicu


Most traži ostavku Plenkovića

Jasno, ovakav penal oporba nije propustila.

>> BURNO U SABORU Petrov: Danas je jasno da Plenković mora podnijeti ostavku

"Predsjednik Vlade, zanemario je, prečuo, odbio sve informacije i argumente zbog kojih Zdravko Marić ne može biti ministar, pa je tako prečuo da porezni nadzor nije ušao u Agrokor d.d. nijednom u 10 godina. U Saboru ga je branio za ovaj HBOR-ov kredit. Prekinuo je suradnju s Mostom, jer smo se tome usprotivili. Optužio nas je da smo remetilački faktor, da smo nekolegijalni. Zbog toga što je predsjednik Vlade, bez obzira na sve dokaze, pokrivao ovakvog ministra, dva mjeseca su ministarstva vodili državni tajnici, kupovani su saborski zastupnici pred očima cijele javnosti na način da i danas osjećate mučninu", rekao je Božo Petrov te zaključio da su zbog toga građani još jednom prevareni za lokalne izbore, dok im se govorilo da nema koalicije HDZ-a i HNS-a.

"Nije više pitanje može li Zdravko Marić biti ministar, nego hoće li premijer Plenković snositi odgovornost. Ovo je vrijeme razotkrivanja. Vrijeme da se pokaže tko ima obraz. Ovo je trenutak u kojem Andrej Plenković treba nakon svega dati ostavku na mjesto predsjednika Vlade", zaključio je Božo Petrov.

Pročitajte više