Velika Britanija bez vlade: Pregovori između Clegga i Camerona traju i dalje

BRITANSKI konzervativci i liberalni demokrati već treći dan pregovaraju o oblikovanju vlade, a njihovi vođe, Cameron i Clegg svaki su dan pod većim pritiskom da dogovor postignu što prije.

Dosadašnji premijer Gordon Brown koji na Downing Streetu (sjedištu britanske vlade) ostaje do imenovanja novoga premijera, pozvao je Camerona i Clegga da objave izvješće o tijeku razgovora. Naime, ukoliko do sporazuma između konzervativaca i liberalnih demokrata ne dođe, Brownovi laburisti imaju šansu pregovarati s Cleggom i ponovo formirati vladu.

Pregovori poremetili financijsko tržište

Britanski ministar financija Alistair Darling je izrazio nadu da će se pregovori uskoro okončati, jer će se time i financijsko tržište u Velikoj Britaniji umiriti.

Pojedinosti pregovora između Clegga i Camerona nisu poznate, ali je pregovarač sa strane konzervativaca jučerašnje pregovore ocijenio "pozitivnima i produktivnima". Jučer su na pregovorima sudjelovali i Clegg i Cameron što su analitičari shvatili kao ulazak pregovora u završnu fazu.

Euru nema ulaza u Veliku Britaniju

Britanski The Observer je jučer objavio tajni dokument konzervativne stranke u kojem stoji strategija s ciljem da Britanija vrati određene ovlasti koje su u zadnjim godinama prenesene na Bruxelles. Osim toga, u dokumentu stoji da "Britanija nikada neće uvesti euro".

Pročitajte više