Velika Britanija planira izgraditi novu nuklearku do 2020. godine

VELIKA BRITANIJA vraća se izgradnji novih nuklearnih elektrana, a sljedeća bi mogla biti izgrađena na otoku Anglesey do 2020. godine, prenosi britanski BBC.

Sve skromnije zalihe nafte u svijetu, stalno poskupljenje derivata i plina i rastuća opasnost od globalnog zagrijavanja mnoge su zemlje natjerali na traženje alternativnih izvora energije, a većina europskih zemalja koje su se do sada protivile izgradnji nuklearki ukidaju dosadašnje moratorije i vraćaju se izradi planova za izgradnju novih objekata.

Lokalna zajednica pozdravlja gradnju: Nuklearka će donijeti nova radna mjesta i bolji standard

Otok Anglesey, na kojem već postoji nuklearna elektrana koja ima odobrenje za rad do prosinca ove godine, jedna je od 10 lokacija koje je britanska vlada odobrila za takve objekte, a očekuje se da će tvrtka "Horizon", iza koje stoje energetske kompanije RWE i "E.on" uskoro objaviti kako je upravo taj otok njihova vjerojatna lokacija za izgradnju nove nuklearke.

Šef lokalne zajednice okruga Anglesey Clive McGregor pozdravio je buduću investiciju, rekavši kako je ona pozitivna za zajednicu jer će donijeti povećanje standarda i nova radna mjesta, a u kasu lokalne zajednice i lokalnu ekonomiju slit će se dodatnih osam milijardi funti prihoda.

Ministarstvo energetike i klimatskih promjena Velike Britanije u narednim bi tjednima trebalo provesti konzultacije o ostalim prijedlozima i potencijalnim lokacijama, no vjeruje se da je Anglesey ipak najvjerojatnije nova lokacija izgradnje.

Pročitajte više