Velika Britanija šalje novih 500 vojnika u Afganistan

BRITANSKI premijer Gordon Brown najavio je da će Velika Britanija poslati dodatnih 500 vojnika u Afganistan i tako će se broj britanskih vojnika u Afganistanu popeti na 9.500. Gordon je naglasio kako će poslati vojnike, ali samo uz tri uvjeta.

Prvi uvjet je da afganistanska vlada osigura dovoljan broj afganistanskih sila koje će obučiti te drugi uvjet je da bi britanske jedinice morale biti primjereno naoružane dok je treći uvjet taj da sve države preuzimu svoju ulogu koja je dio dogovora u međunarodnoj koaliciji.

Zbog recesije sve više Amerikanaca želi u vojsku

Velika Britanija trenutno ima 9.000  vojnika u Afganistanu te je nakon SAD-a na drugom mjestu po broju vojnika u Afganistanu. Od početka rata u Afganistanu poginulo je 221 britanski vojnik, prenosi Associated Press. Premijerov prijedlog će SAD s oduševljenjem pozdraviti te se u SAD-u ovih dana raspravlja koliko američkih vojnika treba poslati u Afganistan.

General Stanley McChrystal se zalaže za slanje dodatnih 40 tisuća vojnika, a točna brojka saznati će se u narednim danima. Sve je veći interes američkih građana za odlazak u vojsku, ističu iz Pentagona. U 2009. godini na obuku poslali su 169.000 vojnika iako je 164.000 vojnika krajnja granica. Zbog recesije i porasta stope nezaposlenosti broj prijava u vojsku povećao se za 4 do 6 posto.

Pročitajte više