Velika Britanija "vrvi ruskim špijunima"

I ne kaže to bilo tko, nego ravnatelj britanskog MI5 Johnatan Evans. On je u godišnjem izvještaju obavještajnih službi napisao kako su ruski špijuni u Britaniji prisutni u hladnoratovskim brojkama, kako predstavljaju velik napor za MI5, koji mora posvetiti veliku količinu "opreme, novca i osoblja" da bi ih pratio.

MI5 ima 3800 agenata, a posvećuje oko 3,5 posto budžeta na protuobavještajnu djelatnost, i to uglavnom protiv Rusije i Kine.

Izvještaj navodi kako je ubojstvo Aleksandra Litvinenka, ruskog prebjega u Veliku Britaniju, dovela do značajnog zahlađenja odnosa dvije zemlje, a kako rusko obavještajno djelovanje na britanskom terenu ostaje na razinama iz Hladnog rata. MI5 i dalje troši ogromna sredstva da bi kontrirao tim pokušajima špijunaže.

Provjeravati supružnike agenata

Navodi se da je MI5 u problemima po pitanju protuobavještajnih napora, iako je povećao broj agenata i sredstava u protuobavještajnim djelatnostima nakon Litvinenkova ubojstva. 

Izvještaj se također bavi pitanjem unutarnje sigurnosti obavještajne službe, što je postalo škakljivom temom nakon seks skandala u koji je bio uključen Max Mosely, predsjednik Međunarodne automobilističke federacije.

Nakon tog skandala se otkrilo da je jedna od žena koje su "opsluživale" Moselyja u njegovim sado-mazo igricama udana za agenta MI5. Taj je agent u međuvremenu dao otkaz, ali Evans je u izvještaju upozorio kako se provode detaljne provjere potencijalnih zaposlenika, ali kako nema novaca za jednako detaljne provjere njihovih bračnih drugova.

F.M.
Foto:  Daily Mail (Ilustracija)

Pročitajte više