Velika Britanija želi postati svjetski centar za kriptovalute

Foto: 123rf

ODBOR britanske komisije za riznicu objavio je u srijedu izvješće o kriptoimovini, u kojem se prostor kriptotrgovine nazvao "Divljim zapadom" te je pozvao na sprječavanje pranja novca i regulaciju zaštite potrošača, prenosi Business Insider.

Da se radi o "Divljem zapadu" potvrdio je i Ured državnog odvjetnika u New Yorku, koji je također objavio izvješće o kriptorazmjenama, upozoravajući na sukobe interesa, zaštitu potrošača i zlouporabu trgovinskih praksi.

No britansko izvješće ne odbacuje kriptoposlovanje, nego navodi da bi Velika Britanija mogla postati globalno središte kriptoposlovanja ako ga regulira. To se odnosi prvenstveno na sprečavanje pranja novca i zaštitu potrošača.

Kriptovalute su trenutno Divlji zapad

Zastupnici britanskog parlamenta su svjesni mogućih gospodarskih problema zbog Brexita, poput inflacije koja je već pogodila Ujedinjeno Kraljevstvo, pa traže najsuvremenija rješenja za poticanje ekonomije.

"Bitcoin i druge kriptovalute nalaze se na 'Divljem zapadu', a to je investitorima rizik. S obzirom na visoku volatilnost cijena, hakiranje i pranje novca, Odbor za riznicu vjeruje da treba uvesti regulaciju", naveo je u priopćenju Nicky Morgan, predsjedatelj Odbora za riznicu.

U izvješću se ustvrdilo da kriptovalute, poput bitcoina, nisu valute nego spekulativne imovine. Kao i da je problem da se smatraju valutama upravo velika fluktuacija njihovih cijena na tržištu, odnosno volatilnost.

Podsjetimo, vrijednost kriptovaluta eksplodirala je prošle godine, a najpopularniji bitcoin je dosegao čak 20 tisuća dolara. Međutim, cijelo tržište se srušilo za oko 80 % od vrhunca, a analitičari upozoravaju da će ostati samo najkvalitetniji proizvodi. Trenutno cijena bitcoina iznosi 6337 dolara.

 

Pročitajte više