Velika eskalacija na bojišnici. To je početak dugo očekivanog ukrajinskog napada?

Foto: Profimedia

TIJEKOM noći došlo je do značajne eskalacije sukoba na bojišnici u ukrajinskim regijama Donjeck i Zaporižja, ali još uvijek nema potvrde ukrajinskih dužnosnika da se radi o početku dugo očekivane protuofenzive.

Rusko ministarstvo obrane jutros je pak ustvrdilo kako su ruske snage odbile "veliku ofenzivu" u regiji Donjeck i kako su ubili stotine ukrajinskih vojnika, ali te tvrdnje nije moguće neovisno provjeriti. Vođa proruske milicije i ruski vojni blogeri priznaju da su ukrajinske snage postigle proboj na barem jednoj točki na jugozapadu Donjecka.

Ukrajinski dužnosnici nisu dali nikakav komentar, naglašavajući potrebu za tajnošću o operacijama u posljednjim danima dok raste očekivanje velike protuofenzive. Ukrajinski vojni časnici predviđaju da bi takvoj protuofenzivi prethodili diverzantski napadi kako bi se "oblikovala bojišnica" i uzrokovala što veću konfuzija u ruskim redovima.

Moskva: Ukrajina pokrenula veliku ofenzivu, odbili smo je

Rusko ministarstvo obrane jutros je objavilo da je Ukrajina napala s šest mehaniziranih i dvije tenkovske bojne iz dvije brigade. "Ujutro 4. lipnja, neprijatelj je pokrenuo veliku ofenzivu u pet sektora fronta u smjeru južnog Donjecka," objavilo je rusko ministarstvo.

"Cilj neprijatelja bio je probiti naše obrane na najranjivijem, prema njegovom mišljenju, sektoru bojišnice," dodali su. "Neprijatelj nije ostvario svoje ciljeve, nije imao uspjeha", tvrdi Moskva.

Ministarstvo je ustvrdilo da je ubijeno 250 ukrajinskih vojnika te je uništeno 16 tenkova, tri borbena vozila pješaštva i 21 oklopni transporter. Također su tvrdili da je Valerij Gerasimov, ruski načelnik glavnog stožera oružanih snaga, bio blizu bojišnice kada je napad odbijen. Rusko ministarstvo obrane dosljedno je pretjerivalo u tvrdnjama o broju žrtava koje su njihove snage nanijele Ukrajini.

Ministarstvo je navelo da su ukrajinske jedinice koje su sudjelovale u napadu bile 23. i 31. mehanizirane brigade, koje nisu među 12 zapadno opremljenih jedinica navedenih u tajnim Pentagonovim dokumentima koji su nedavno procurili u javnost. Napad dviju brigada predstavljao bi značajan napad, ali nije sam po sebi dovoljna snaga za veći proboj ruskih obrambenih linija, navodi Guardian u svojoj analizi.

Što kažu ruski vojni blogeri?

Ukrajinski glavni stožer jučer nije spomenuo veliku ofenzivu u Donjecku u svom dnevnom izvještaju, ali je izvijestio o 29 sukoba u regijama Donjeck i Lugansk te o 15 zračnih napada na neprijateljske trupe diljem zemlje. Američki Institut za ratne studije, koji prati znakove kretanja trupa, izvijestio je: "Ukrajinske snage provodile su lokalne kopnene napade i navodno ostvarile ograničene taktičke dobitke u zapadnom Donjecku i istočnom Zaporižju".

Aleksandar Kodakovski, vođa proruskog bataljona Vostok u Donbasu, izvijestio je da je ukrajinska vojska ostvarila dobitke u području kod Vuhledara na zapadu Donjecka.

"Neprijatelj pokušava probiti naše linije. Grupirajući svoje snage u pesnicu, uspjeli su postići taktički uspjeh," objavio je Kodakovski na Telegramu. "Zauzeli su nam jedan položaj, ali su pretrpjeli značajne gubitke. Sada neprijatelj pojačava svoju prisutnost na mjestu proboja, očito pokušavajući ostvariti daljnji napredak", dodao je.

Ruski vojni blogeri također su rekli da je Ukrajina probila ruske linije kod Vuhledara. Bloger War Gonzo rekao je: "Ovoga puta vijesti su puno više uznemirujuće".

"Intenzitet bizaka će se samo povećavati"

Vladimir Rogov, vođa ruske marionetske administracije u regiji Zaporižje, izvijestio je da je tamo također bilo značajnog napada. "Neprijatelj je bacio još veće snage u napad nego jučer, pokušavajući organizirano probiti na većoj razini," izvijestio je Rogov na svom Telegram kanalu. "Borba je u tijeku", dodao je.

"Ipak, jasno je da neprijatelj još nije u potpunosti iskoristio svoje glavne snage," rekao je Igor Girkin, ruski nacionalistički kritičar Kremlja i bivši "ministar obrane" u proruskoj vlasti Donjecka. "Ako je neprijateljeva ofenziva zaista počela, a nije "test snage", intenzitet bitaka će se samo povećavati u narednim danima. Ishod bitke još nije potpuno predodređen - tek počinje", naveo je.

Ukrajina zaziva tišinu

"Riječi su vrlo nepotrebne. Mogu samo nauditi," napisao je ukrajinski ministar obrane, Oleksij Reznikov jučer na Twitteru, citirajući pjesmu grupe Depeche Mode, "Enjoy the Silence". Također jučer , ukrajinske oružane snage objavile su video na društvenim mrežama u kojem vojnici gledaju u kameru i stavljaju prst na usne, naglašavajući potrebu za tajnošću. U intervjuu objavljenom istog dana u Wall Street Journalu, ukrajinski predsjednik, Volodimir Zelenski, rekao je da su pripreme za protuofenzivu završene​.

 

Ukrajina je krajem prošle godine ostvarila značajne dobitke u oslobađanju okupiranih teritorija, ali ruske snage su od tada imale nekoliko mjeseci da pripreme obrambene pozicije. Postoji široko rasprostranjena zabrinutost među ukrajinskim snagama zbog ljudskih troškova protuofenzive, ali i svijest da bi trošak mogao rasti što duže Kijev čeka.

Zelenski je rekao da Ukrajina nije imala sve zapadno oružje koje je željela za početak protuofenzive, ali više nije mogla čekati. Upozorio je da će "veliki broj vojnika umrijeti".

Ukrajina je pripremila 12 brigada, procjenjuje se oko 60.000 vojnika, da predvode napad kojim se nada pokazati da može protjerati ruske agresore, kojih je ukupno oko 300.000, sa svog teritorija, čiji dijelovi su okupirani još od 2014. godine​.

Pročitajte više