Velika greška "stručnjaka" iz Ministarstva kulture: Nije zaplijenjen piton nego boa

PRIJE nekoliko dana na stranicama Ministarstva  kulture objavljeno je kako je zajedničkom akcijom inspekcije zaštite prirode i carine otkriven pokušaj krijumčarenja zmije, te da je "inspekcijskim nadzorom utvrđeno je kako je riječ o kraljevskom pitonu (Python regius) dugom oko 2,5 metra".

No, s obzirom da pitoni narastu najviše 1,50 pobudila se sumnja u takvo mišljenje stručnjaka iz Uprave za zaštitu prirode pri Ministarstvu kulture. Profesor sa zagrebačkog PMF-a, inače stručnjak za zmije, s podsmijehom je kontrirao stručnjacima iz Ministarstva. Još nije ni vidio fotografiju no na podatke koje je dobio odmah je rekao kako nema šansi da to bude kraljevski piton. "To bi bila vijest godine. Zar su ga ulovili kod Černobila", rekao je za Jutarnji list. Kad je pogledao fotografiju rekao je kako se radi o Boi constrictor koja može narasti do šest metara i koja jede ljude.

Zmija je nađena u autobusu splitskih registarskih oznaka, a vozač autobusa tvrdio je policajcima kako nije znao da je u koferu golema zmija te da mu je kofer u Beogradu predala nepoznata žena. Trebao ga je preuzeti netko u Splitu. Slučaj se tretira kao pokušaj krijumčarenja jer nije bilo dozvole za izvoz zaštićene životinjske vrste uz Srbije u Hrvatsku. U Srbiji takva zmija stoji 100 eura, dok u Hrvatskoj vrijedi oko 3 tisuće kuna.

Zmija je prebačena u Državni azil Ruščica kod Slavonskog Broda gdje će trajno i ostati.

Pročitajte više