VELIKA PROMJENA VEĆ DANAS Sljedeći tjedan stiže obilan snijeg, ovaj put čak i u Zagrebu

Foto: Čitateljica

VEĆ danas stiže nova velika promjena vremena. Nakon nekoliko suhih dana u kopnenim krajevima, danas poslijepodne i u noći sa zapada stići će naoblačenje s kišom koja će se u noći mjestimice pretvoriti u snijeg.

Promjenjiva nedjelja

U Sjeverozapadnoj Hrvatskoj će sa subote na nedjelju kiša prijeći u snijeg, no neće se zadržavati na tlu. Temperatura će biti između 1 i 3 °C. Tijekom nedjelje će doći do djelomičnog razvedravanja, no samo privremenog.

U istočnoj Hrvatskoj će cijela nedjelja biti kišovita, ali i tamo mjestimice može biti slabog snijega. I tu bi se temperatura trebala kretati između 1 i 3 stupnja iznad nule.

Kišovito će biti i na Jadranu, a temperature bi trebale biti između 6 i 12 °C.

Početkom tjedna oborine slabije, a onda dolazi obilan snijeg

Na početku tjedna, u ponedjeljak i utorak, oborine će ipak biti nešto slabije, pogotovo u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj te na istoku zemlje, dok bi na Jadranu kiša trebala, uz manje prekide, padati cijeli tjedan. U kopnenim krajevima trebao bi povremeno padati slab snijeg.

No u srijedu i četvrtak oborine će se u cijeloj Hrvatskoj pojačati. Na Jadranu će padati kiša, a na njegovom južnom dijelu bit će posebno jaka. U cijeloj će kopnenoj Hrvatskoj padati snijeg koji će biti najjači u Gorskom Kotaru i Lici, a nešto slabiji na istoku Hrvatske.

Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda za Index su potvrdili da bi gorje mjestimice moglo zamesti i više od pola metra snijega, no i u sjeverozapadnim nizinama, pa i u Zagrebu, snježni pokrivač mogao bi biti obilan, i to do 20 centimetara.

Za vikend nova promjena

Treba ipak naglasiti kako je riječ o procjeni što je uvijek slučaj kada je riječ o prognozi oborina za nekoliko dana unaprijed. No dobrim dijelom se poklapaju prognoze Državnog hidrometeorološkog zavoda te servisa AccuWeather i norveškog meteo servisa YR-a što bi trebalo značiti da su izgledi za ovakvu prognozu doista veliki.

Temperature bi u nizinama cijeli sljedeći tjedan trebali biti oko nule ili nekoliko stupnjeva iznad nule, a na Jadranu između 5 i 10 °C. Na samom jugu Hrvatske moglo bi biti i koji stupanj toplije.

Ciklona bi trebala trajati sve do vikenda kada se očekuje stabilizacija vremena u cijeloj Hrvatskoj i prestanak oborina.

Pročitajte više