Velika promjena vremena, upaljeni meteoalarmi, ogromni problemi na cestama

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

U HRVATSKU je stigla nova promjena vremena.

 

Bit će kiše, pada temperature te susnježice i snijega, uz stvaranje snježnog pokrivača uglavnom u gorju, najavljuje u novoj prognozi za HRT meteorolog Zoran Vakula koji vozačima poručuje da ne kreću na put bez zimske opreme.

>> Ako ste na sigurnom, slike vremenskih neprilika šaljite nam na desk@index.hr

Na Jadranu su moguće i nevere te obilniji pljuskovi, pri čemu će na sjevernom dijelu puhati jaka i olujna bura, a na južnom jugo.

''Već će u noći naše krajeve zahvatiti nagla promjena vremena pa, ako se spremate na put kroz gorske predjele, pripremite zimsku opremu jer će opet biti snijega, napadat će između 20 i 40 cm. Nešto malo snijega bit će i u nizinama, a na Jadranu će probleme stvarati jaka i olujna bura s orkanskim udarima. Iza ove promjene ostaje hladno pa će ponegdje biti i mraza'', rekla je meteorologinja Damjana Ćurkov.

Izdana upozorenja

Za danas je za cijelu Hrvatsku, izuzev istoka zemlje, oglašen meteoalarm. Za većinu zemlje proglašen je žuti meteoalarm zbog vjetra, kiše, grmljavine, a u središnjoj Hrvatskoj i na sjeveru zemlje i zbog snijega i leda.

Za riječku regiju i Kvarner, gdje se mjestimice očekuje olujna bura s udarima do 145 km/h, izdano je narančasto upozorenje.

Najviši, crveni stupanj upozorenja proglašen je za podvelebitsko područje gdje su mogući udari bure do 150 km/h.

Ovo je kratka prognoza DHMZ-a za danas:

"Pretežno oblačno s kišom, lokalno obilnom, a osobito na Jadranu i izraženijim pljuskovima s grmljavinom. U gorju susnježica i snijeg uz stvaranje snježnog pokrivača, a snijega nošenog burom može biti na sjevernom Jadranu. Puhat će umjeren do jak sjeveroistočni i sjeverozapadni vjetar. Na Jadranu jaka i olujna, podno Velebita na udare i orkanska bura, a u Dalmaciji još prijepodne i jako do olujno jugo. Najviša temperatura zraka od 0 do 3°C u gorskim područjima, drugdje u unutrašnjosti uglavnom između 3 i 8, a na Jadranu od 8 na sjevernom do 16°C na južnom dijelu."

Ogromni problemi u prometu od ranog jutra

Zbog orkanske bure za sav je promet zatvorena Jadranska magistrala (DC8) između  Karlobaga i Svete Marije Magdalene, a zbog loših vremenskih uvjeta u prekidu su pojedine trajektne i katamaranske linije, izvijestio je u utorak Hrvatski autoklub (HAK).

Zbog olujnog vjetra i snijega trenutno nema slobodnog cestovnog pravca za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji, Rijeci i Istri te obrnuto.

Promet je dopušten samo za osobna vozila: autocestom A1 između čvorova Sveti Rok i Maslenica; autocestom A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice.

Na autocesti Draga-Šmrika (A7) zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Karlobaga te lokalnoj cesti (LC58107) Križišće-Kraljevica dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Na Krčkom mostu zabrana je prometa za motocikle, prikolice za stanovanje, kamp-prikolice s tri ili više osovina, kombi-vozila visine preko 1.9 m, autobuse na kat i autobuse duplih osovina koji vuku prikolicu, osobna vozila koja vuku malu prikolicu s jednom osovinom.

Zbog zimskih uvjeta zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok sva ostala vozila moraju imati zimsku opremu u Lici i Gorskom kotaru.

Zbog povremeno pojačanog prometa i aktualnih kontrola na većini graničnih prijelaza moguća su čekanja u putničkom i teretnom prometu.

U prekidu trajektne linije 

Zbog loših vremenskih uvjeta u prekidu su trajektne linije: Prizna-Žigljen, Šibenik-Kaprije-Žirje; Lopar-Valbiska; katamaranske linije: Ubli-Vela Luka-Hvar-Split; Mali Lošinj-Cres-Rijeka; Novalja-Rab-Rijeka.

Trajekt na liniji Brestova-Porozina ne prevozi autobuse i kamione više od 3 t nosivosti.

Detalji promjene

U nastavku pročitajte i detaljniju prognozu za dane pred nama koju je Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a, pripremio za HRT. 

"U utorak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti oblačno s povremenom kišom, a na obroncima gorja treba računati i na susnježicu i snijeg te u višim predjelima i stvaranje snježnog pokrivača. Puhat će sjeverozapadni i sjeverni vjetar, a temperatura zraka bit će uglavnom od 4 do 9°C.

U središnjoj Hrvatskoj još malo niža - većinom između 2 i 6°C. Osjetu hladnoće doprinosit će umjeren, na udare i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a i oblačno vrijeme s povremenom kišom, mjestimice i susnježicom i snijegom, pri čemu će snježnog pokrivača biti uglavnom u gorju.

Snijega će biti u Lici i Gorskom kotaru, ponegdje na tlu i 10 do 20 centimetara. Temperatura zraka pritom između 0 i 4°C. Na sjevernom Jadranu od 6 do 11°C, povremeno s kišom, mjestimice i obilnijim pljuskovima s grmljavinom. Bit će vjetrovito s umjerenom i jakom, osobito podno Velebita olujnom burom, a jakog sjeveroistočnjaka bit će ponegdje i u gorskoj Hrvatskoj.

Bura i na sjeveru Dalmacije, također mjestimice jaka s olujnim udarima. A prema jugu još jugo koje će od sredine dana oslabjeti i okrenuti na buru. Pritom promjenjivo, pa i pretežno oblačno, osobito u prvom dijelu dana, uz povremenu kišu, lokalno i uz nevere te veću količinu oborine. Najviša temperatura između 12 i 16°C.

Na krajnjem jugu Hrvatske od 13 do 17°C, povremeno s kišom, mjestimice moguće obilnijom, uz neverine. Puhat će umjereno i jako, ponegdje i olujno jugo, koje će poslijepodne oslabjeti i okrenuti na jugozapadnjak, a krajem dana na buru.

U nastavku tjedna manje oborine, ali ponegdje mraz, na Jadranu u srijedu jaka bura

Idući dani malo manje hladni, ali od četvrtka na kopnu uz mogućnost za mjestimični jutarnji mraz. Uz sunčana razdoblja i dalje dosta oblaka, s kišom i snijegom ponegdje u srijedu prijepodne, a poneki je kratkotrajni pljusak kiše moguć u četvrtak sredinom dana i popodne.

Na Jadranu bez oborina te većinom sunčano, uz više oblaka tijekom srijede, kada će još puhati jaka i olujna bura. Od četvrtka će oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak, a temperatura zraka će malo porasti", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Pročitajte više