Velika šteta od Istre do Dubrovnika: Gradovi pod vodom, odroni, nije bilo struje

Foto: Ivo Čagalj, Duško Jaramaz/Pixsell

RAVNATELJSTVO civilne zaštite izvijestilo je o nevremenu koje je jučer poharalo Jadran. Donosimo pregled po županijama.

Dubrovačko-neretvanska županija

12. studenog u prijepodnevnim satima olujno nevrijeme praćeno jakim južnim vjetrom i kišom zahvatilo je Dubrovačko-neretvansku županiju. Županijski Centar 112 Dubrovnik je poslije 10:00 sati zaprimio više dojava i zahtjeva za angažiranjem žurnih službi. U NP Mljet srušilo se nekoliko borova na D120, dojavljeni su odroni na D8 u mjestu Slano i cesti Prižba - Brna, srušeno je nekoliko telefonskih stupova, stupova električne mreže te stabala i grana u više naselja (Lovorno, Bosanka, Mandaljena, Vela Luka, Polače). U 01:59 sati (13. studenog) primljena je informacija od JVP-a Konavle da je zbog velike razine plime, na Lapadskoj obali, more došlo do ulaza u kuće koje se nalaze uz rivu.

U par kuća je more ušlo u prizemlje i putem odvodnih kanala. Vatrogasci su pristupili ispumpavanju vode, ali su prekinuli intervenciju dok se more ne povuče. Lapadska obala bila je zatvorena za sav promet od 3:00 sata do 10 sati. O navedenom događaju obaviještene su nadležne službe. Voditeljica Službe civilne zaštite Dubrovnik obišla je mjesto događaja. Nema dojava o ozlijeđenim osobama.

Splitsko-dalmatinska županija: Poplavljene kuće i poslovni prostori

12. studenog od 11:30 sati olujno nevrijeme, praćeno jakim južnim vjetrom i kišom, zahvatilo je Splitsko-dalmatinsku županiju. Nevrijeme je izazvalo probleme u pomorskom i cestovnom prometu. Zaprimljene su dojave o odronima na prometnice, rušenju stabala i grana te stupova javne rasvjete i prometne signalizacije. Primljeno je i nekoliko dojava o oštećenjima na stambenim zgradama i drugim objektima. Na trogirskom području (Seget - Vranjica) bilo je problema u opskrbi električnom energijom. Od 15:30 sati vjetar se polako smirivao. Oko 3:00 sata (13. studenog) južni vjetar je ponovo počeo jačati.

Stablo je palo preko većeg dijela državne ceste D8 u naselju Brzet (Omiš) te se promet odvijao uz regulaciju policije. U naselju Pisak (Omiš) došlo je do pojave odrona na prometnici. Zbog kvara na „VP 10kV Broćanac“, u vremenu od 02:10 do 03:30 sati, bez opskrbe električnom energijom bili su potrošači u naseljima Broćanac, Korušca, Lećevica i Kladnjice. U vremenu od 4:00 do 6:00 sati primljene su dojave o poplavljivanju nekoliko obiteljskih kuća i poslovnih prostora (u Kaštel Štafiliću, Trogiru, Segetu, Kaštel Sućurcu). Nema dojava o ozlijeđenim osobama.

Šibensko-kninska županija: Ostali bez struje

12. studenog od 13:40 sati olujno nevrijeme praćeno jakim južnim vjetrom i kišom zahvatilo je Šibensko-kninsku županiju. Vatrogasne postrojbe imale su 25 tehničkih intervencija uklanjanja stabala i drugih objekata s prometnica i kuća na području Šibenika, Grebaštice, Brodarice, Vodica, Tisnog, Zatona, Primoštena i Dubrave. Poduzeća "Ceste Šibenik" i "Komunalno redarstvo" s "Gradskim zelenilom" odradili su 13 intervencija uklanjanja stabala s prometnica i gradskih ulica. Dojavljen je pad stabala na četiri vozila u Šibeniku, pad stabla na kiosk Tiska i obiteljsku kuću te nasukavanje dvije jedrilice otrgnute s veza. Zbog kvara, bez električne energije kraće vrijeme bili su potrošači elektroopskrbnog sustava u naseljima Dubrava kod Šibenika, Primošten Burnji, Protege - Danilo Biranj i Siverića kod Drniša, dok se kvar u napajanju kninskog vodovoda u mjestima Golubić i Strmice još uvijek otklanja.

Zbog visoke razine mora, tijekom noći, izvršene su dvije tehničke intervencije ispumpavanja iz prizemnih prostorija (Rogoznica i Vodice). More je poplavilo i dijelove obale u Šibeniku, Rogoznici, Vodicama i Tisnom. Zbog jakog vjetra i grmljavine, od 01:02 sati bez opskrbe električnom energijom su potrošači  u naseljima Konjevrat, Žaborić, Grebaštica, Jadrtovac, Špardići (oko 1800 korisnika). Nema dojava o ozlijeđenim osobama.

Zadarska županija: Grane i stabla padali na prometnice

12. studenog oko 14:00 sati olujno nevrijeme praćeno jakim južnim vjetrom i kišom zahvatilo je Zadarsku županiju. Županijski centar 112 Zadar zaprimio je dojave o odronu kamenja (Jurjevac, Rovanjska), poplavljenom kolniku (Obala kneza Trpimira u Zadru), otrgnutoj brodici (Karinski zaljev), oštećenju brodica (Zadar, Foša). Tijekom noći je zaprimljeno i više dojava o padanju stabala i grana na prometnice (Zadar, Zadar - Bibinje, Sukošan). Nema dojava o ozlijeđenim osobama.

Primorsko-goranska županija: Poplavljena riječka tržnica

12. studenog u prijepodnevnim satima jak južni vjetar zahvatilo je Primorsko-goransku županiju. Jak vjetar je tijekom dana i večeri 12. studenog izazvao probleme u pomorskom i cestovnom prometu. Na riječkoj tržnici zbog vjetra je došlo do dizanja mora. U Lovranu je došlo do pada stabla, bez daljnje štete. Nema dojava o ozlijeđenim osobama.

Istarska županija: Poplavljeni brojni gradovi

 

 

12. studenog oko 18:00 sati olujno nevrijeme praćeno jakim južnim vjetrom i kišom zahvatilo je Istarsku županiju. Županijski centar 112 Pazin primio je više dojava građana, 16 dojava o srušenim stablima na prometnice. Vatrogasne ekipe su iste promptno uklonile. Zbog velikih valova i plime poplavljena je dionica D 75 kod Antenala (Novigrad) koja je bila zatvorena za sav promet od 19:43 do 00:30 sati (13. studenog) te lokalna prometnica ŽC 5214 kod Zambratije koja je zatvorena za sav promet od 22:22 sati.

Poplavljeni su dijelovi grada Umaga koji su najviše izloženi južnom vjetru (Riječka ulica, Moela i Trg Slobode u starom gradu gdje je JVP Umag imala tri intervencije zbog prodora vode u stambene i ugostiteljske objekte). JVP Pula je imala jednu intervenciju ispumpavanja vode u kući u naselju Smoljanci (općina Svetvinčenat).

Na dijelovima područja općina Svetvinčenat, Sv. Petar u šumi, Kanfanar, Oprtalj i Sv. Lovreč došlo je do prekida u opskrbi električnom energijom. Zaprimljeno je i nekoliko dojava o nagnutim stupovima HEP-a te oštećenim prometnim znakovima. Prema izvješću VOC-a,  JVP Pula je imala osam tehničkih intervencija uklanjanja stabala i jednu intervenciju uklanjanja skele koja je pala na kuću; JVP Rovinj četiri intervencije pomicanja vozila u Rovinju s rive i jednu intervenciju uklanjanja stabla; JVP Poreč dvije intervencije uklanjanja stabala te jednu intervenciju vađenja vozila iz vode na kolniku kod Antenala; JVP Pazin četiri intervencije uklanjanja stabala te JVP Labin dvije intervencije uklanjanja stabala.

Promet na Istarskom ipsilonu od 05:52 sati je u prekidu od čvora Kanfanar do Pule zbog vode na kolniku, najviše kod čvora Bale. Nema dojava o ozlijeđenim osobama.

More je zbog velike razine plime ulazilo u kuće na rivi u noći s utorka na srijedu, a neka su dalmatinska mjesta ostala i bez struje.

Odron kod Omiša

U srijedu oko 2 sata u Dubrovačko-neretvanskoj županiji more je zbog velike razine plime na Lapadskoj obali došlo do ulaza u kuće na rivi. U nekoliko kuća more je ušlo u prizemlja i putem odvodnih kanala. Konavoski vatrogasci brzo su došli ispumpati vodu, ali su prekinuli intervenciju dok se more ne povuče. Lapadska obala je zatvorena za sav promet od 3 sata. Sve je obišla voditeljica dubrovačke Službe civilne zaštite Dubrovnik i nema dojava o ozlijeđenim osobama.

Južni vjetar jutros oko 3 sata ponovno je počeo jačati i u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Stablo je palo preko većeg dijela državne ceste D8 u naselju Brzat (Omiš) pa se promet odvijao uz regulaciju policije. U naselju Pisak (Omiš) na prometnicu je pao odron. Zbog kvara na VP 10kV Broćanac, od  2,10 do 3,30 sati bez opskrbe električnom energijom bili su potrošači u naseljima Broćanac, Korušca, Lećevica i Kladnjice. Od 4 do 6 sati primljene su dojave o poplavljivanju nekoliko obiteljskih kuća i poslovnih prostora u Kaštel Štafiliću, Trogiru, Segetu, Kaštel Sućurcu.

Bez struje 1800 korisnika u naseljima Šibensko-kninske županije

U Šibensko-kninskoj županiji zbog visoke razine mora, tijekom noći, ispumpavala se voda iz prizemnih prostorija u Rogoznici i Vodicama. More je poplavilo i dijelove obale u Šibeniku, Rogoznici, Vodicama i Tisnom. Zbog jakog vjetra i grmljavine, 1,02 sati bez opskrbe električnom energijom su potrošači u naseljima Konjevrat, Žaborić, Grebaštica, Jadrtovac, Špardići, oko 1800 korisnika.Jučer su šibenske vatrogasne postrojbe imale 25 tehničkih intervencija i uklanjale su stabla i predmete s prometnica i kuća na području Šibenika, Grebaštice, Brodarice, Vodica, Tisnog, Zatona, Primoštena i Dubrave, a komunalne tvrtke imale su još 13 intervencija - stradala su četiri vozila i kiosk u Šibeniku, a  nasukale su se dvije jedrilice otrgnute s veza. Zbog kvara, bez električne energije kraće vrijeme bili su potrošači elektroopskrbnog sustava u naseljima Dubrava kod Šibenika, Primošten Burnji, Protege- Danilo Biranj i Siverića kod Drniša, dok se kvar u napajanju kninskog vodovoda u mjestima Golubić i Strmice još uvijek otklanja.

U Zadarskoj županiji je bilo odrona kamenja u Jurjevcu i Rovanjskoj, poplavljen je kolnik na Obali kneza Trpimira u Zadru, otrgnuta je brodica u Karinskom zaljevu, a bilo je i oštećenja. Tijekom noći primljeno je više dojava o padanju stabala i grana na prometnice u Zadru, Bibinjama i Sukošanu.
Zbog jakog vjetra u Primorsko-goranskoj županiji bilo je problema u pomorskom i cestovnom prometu, a na riječkoj tržnici zbog vjetra se podiglo more.

U Istri poplavljeni dijelovi Umaga, nagnuli se električni stupovi

Olujno nevrijeme praćeno jakim južnim vjetrom i kišom zahvatilo je i Istarsku županiju. Poplavljeni su dijelovi Umaga koji su najviše izloženi južnom vjetru - Riječka ulica, Moela, i Trg Slobode u starom gradu gdje su umaški vatrogasci imali tri intervencije zbog prodora vode u stambene i ugostiteljske objekte. Pulski vatrogasci ispumpavali su vodu u kući u naselju Smoljanci u općini Svetvinčenat. U naseljima Sv. Petar u šumi, Kanfanar, Oprtalj i Sv. Lovreč prekinuta je opskrba električnom energijom. Zaprimljeno je i nekoliko dojava o nagnutim stupovima HEP-a te oštećenim prometnim znakovima.

Osim toga, pulski vatrogasci uklonili su i skelu koja je pala na kuću, rovinjski vatrogasci su pomaknuli četiri vozila s rive, a s vađenjem vozila iz vode borili su se i u Poreču na kolniku kod Antenala. Promet na Istarskom ipsilonu od 5,52 sati je u prekidu od čvora Kanfanar do Pule zbog vode na kolniku, najviše kod čvora Bale.

Pročitajte više