UHLJEBISTAN

Velika tajna: Na što je mala općina kod Splita spiskala 300.000 naših kuna?

Screenshot/montaža: Index/HRT

ČETIRI puna mjeseca Index pokušava doznati na što su točno Općina Seget, pod čvrstom vlašću HDZ-a, i njezin načelnik Vinko Zulim lani spiskali 295.704,19 kuna za reprezentaciju.

Od spomenute svote, prema podacima navedenima u dokumentu „Izvješće o radu općinskog načelnika (ostvarenje proračuna) za razdoblje od 01. siječnja do 31. prosinca 2018. godine“, Općinsko je vijeće potrošilo 124.562 kune, a načelnik Zulim, osobno, čak 171.142,19 kuna. Prema zakonskim odredbama, u reprezentaciju ulaze troškovi „ugošćenja, darova sa ili bez utisnutog znaka tvrtke ili proizvoda, odmora, športa, rekreacije, zakupa automobila, plovila, zrakoplova, kuća za odmor“, pa nas je zainteresiralo kako su Općina i njezin načelnik uspjeli nabiti toliki iznos. Htjeli smo vidjeti račune iz konoba i restorana, samoposluga, kavana ili gdje su se već častili segetski općinari i njihovi eventualni gosti.

Načelnik općine skriva račune jer "Index piše nehrvatski i nevjerski"

Već u svibnju naišli smo na Zulimovu nepokolebljivost maskiranu u vruće domoljublje. Nije htio otkriti račune jer smatra da Index piše „neobjektivno, neistinito, nehrvatski, nevjerski“ i tome slično.

Kako nas iskustvo uči da se iza gorljive ljubavi prema hrvatstvu nerijetko krije još vrelija sklonost prema novcu, od Općine smo i dalje tražili račune, a kako ih nismo dobili, obratili smo se povjereniku za informiranje.

Iz njegova su Ureda u lipnju poslali dopis u kojem skreću pažnju Općini Seget „da su informacije o raspolaganju javnim sredstvima dostupne javnosti“, osim ako ne predstavljaju klasificirani podatak, a ovo što nas zanima nikako ne bi smjelo biti klasificirano.

Urnebesni pokušaj odgovora

No segetskim općinarima ni to nije bilo dovoljno. U nekoliko ovoljetnih mailova na sve su načine nastojali izbjeći obavezu polaganja računa, a vjerojatno najurnebesniji pokušaj zabilježili smo 2. rujna kad su napisali da su novac za reprezentaciju utrošili na hranu „(mesni proizvodi, mliječni proizvodi, riblji odnosno plodovi mora, voće i povrće, slastice, kruh)“ i piće „(žestoka pića, gazirana pića, topli napitci, vino, pivo, prirodni sok, mineralna)“.

Zulim i društvo i dalje taje račune iako im je 16. kolovoza stigao i drugi dopis iz Ureda povjerenika za informiranje. U njemu se jasno zapaža kako nam je uskraćen pristup traženoj informaciji te se traži da nam informacije dostave u roku od 15 dana „od dana zaprimanja ovog akta“.

I to su ignorirali.

Nismo sigurni što se krije iza ovog skrivanja. Obična bahatost, loša evidencija ili nenamjensko trošenje sredstava. Sigurno je tek kako ćemo i dalje pokušavati doznati jednu od najbolje čuvanih hrvatskih tajni - na što je Općina Seget lani potrošila gotovo 300 tisuća kuna.

Pročitajte više