Velike promjene u Švedskoj oko izolacije i testiranja

Foto: EPA

POD snažnim pritiskom omikron soja i sve većeg broja zaraženih i zdravih, ali izoliranih, što je počelo ugrožavati vitalne društvene funkcije poput predškolskog i zdravstvenog sustava, Švedska je danas uvelike promijenila preporuke oko testiranja i izolacije građana u slučaju pojave koronavirusa u kućanstvima.

Tako je razdoblje izolacije za osobe koje stanuju u zajedničkom kućanstvu sa zaraženima smanjeno sa sedam na pet dana, a za neke populacijske skupine i potpuno ukinuto.

"Svjedočimo snažnom utjecaju covida-19 na društvo u cjelini, dijelom zbog same bolesti, ali i zbog izostanka mnogih građana s njihovih radnih mjesta. Procjenjujemo da će veliki dio stanovništva biti zaražen u sljedećim tjednima. Kapacitet testiranja nije dovoljan i vjerojatno slučajeva ima više nego što se otkrije. Zbog opterećenja sustava, rezultati kasne i to umanjuje njihovu važnost. Zato sada prilagođavamo preporuke za testiranje i izolaciju", rekla je Sara Byfors iz švedskog Zavoda za javno zdravstvo na današnjoj konferenciji za novinare.

Velike promjene oko izolacije

Osobe koje su primile tri doze cjepiva, koje su oboljele od covida-19 u posljednja tri mjeseca i koje rade u društveno vitalnim djelatnostima više se uopće ne moraju izolirati, odnosno ostati u karanteni ako netko od njihovih ukućana bude zaražen. Isto tako, oboljeli od covida-19 mogu se vratiti na posao ili školu već nakon pet dana, pod uvjetom da posljednja dva dana nemaju povišenu tjelesnu temperaturu i da se osjećaju dobro. To vrijedi i za one koji se ne uspiju testirati.

Mijenjaju se i prioriteti u PCR testiranju. Osim pacijenata kod kojih postoje medicinski razlozi i osoba koje skrbe o starijima i bolesnima u odgovarajućim ustanovama, prednost u testiranju imat će i osobe sa simptomima čije radno mjesto zahtijeva osobnu prisutnost, kao i učenici osnovnih i srednjih škola. Osobe sa simptomima covida-19 koje su testirane kućnim testovima ne moraju se podvrgnuti PCR testovima.

Švedska je prošli tjedan obavila gotovo 500.000 PCR testova, od kojih je 32 posto bilo pozitivno, što ukazuje da je zaraženih puno više od 39.928, koliko ih je otkriveno u srijedu. Više švedskih liječnika posljednjih je dana javnosti stoga poslalo sljedeću poruku - ako imate simptome prehlade, računajte da ste zaraženi omikron sojem.

"Oni koji imaju blage simptome prehlade, ne moraju se ni testirati"

"Oni koji imaju blage simptome prehlade, ne moraju se ni testirati. To je moja poruka svima, pod uvjetom da ne rade u zdravstvenom sustavu ili socijalnoj skrbi i time riskiraju da zaraze slabije i osjetljive ljude. Pogotovo nema potrebe testirati se više puta tjedno ako nema medicinske indikacije", rekao je za Dagen Nyheter Thomas Bergström, profesor kliničke mikrobiologije na Sveučilištu Sahlgrenska u Göteborgu, te dodao:

"Potpuno je besmisleno testirati se i primiti nalaz tek za tjedan dana. Pred nama je ogroman val zaraze i jasno je da svi zaraženi imaju omikron soj."

Međutim, unatoč desecima tisuća zaraženih, više nema nikakve sumnje da omikron soj kod velike većine oboljelih, a pogotovo kod cijepljenih, ne izaziva teže simptome. Švedski mediji javljaju kako samo 57 posto pacijenata koji su bili pozitivni na testovima i bili hospitalizirani u siječnju kao glavnu dijagnozu imaju covid-19. Svi ostali u bolnici su završili iz drugih razloga, a tek po hospitalizaciji je otkriveno da su zaraženi.

Vijesti iz bolnica su pozitivne

"Koliko mi je poznato, nema nikoga s omikronom koji trenutačno prima respiratornu njegu u pokrajini Skåne", kaže Ulf Karlsson, infektolog bolnice u Lundu.

Iako Švedska u posljednja dva dana bilježi rekordni broj zaraženih, bolnički sustav nije ni blizu rekordnih opterećenja iz travnja 2020. i siječnja 2021. godine. Na intenzivnom liječenju nalazi se 110 pacijenata s covidom-19, što je pet puta manje nego na vrhuncu, a covid-pacijenti čine samo 27 posto svih pacijenata na odjelima intenzivnog liječenja. Što je još važnije, broj oboljelih na intenzivnoj skrbi stabilan je već mjesec dana unatoč najezdi omikron soja.

Sara Byfors iz Zavoda za javno zdravstvo danas je još jednom pozvala građane na cijepljenje, posebice trudnice i starije. Iznijela je i podatak da nema razlike u broju zaraženih s obzirom na status cijepljenja, ali i da necijepljeni imaju 10 puta veću šansu završiti u bolnici nego cijepljeni. Jedno je norveško istraživanje pokazalo da se samo 0.2 posto cijepljenih suočava s hospitalizacijom zbog covida-19 pri zarazi omikron sojem (pet puta manje nego kod delta soja) i gotovo u pravilu radi se o starijim osobama.

Do četvrtka je više od 83 posto Šveđana starijih od 12 godina primilo dvije doze cjepiva, a s tri doze cijepljeno je 40 posto starijih od 18 godina i 80 posto starijih od 65 godina. Danas Švedska ima veću stopu cijepljenja od Njemačke, Norveške, Velike Britanije i SAD-a, što objašnjava i relativno nisku smrtnost od covida-19 unatoč velikom broju zaraženih. Prilično visoka dvotjedna incidencija u Švedskoj od gotovo 3000 zaraženih na 100.000 nije ni blizu europskog vrha, u kojem su Danska, Francuska, Irska i Island (izuzevši statistički irelevantne Andoru i San Marino).

Što s covid-potvrdama?

Zbog očigledno blaže kliničke slike zaraženih omikronom, švedska javnost i mediji sve češće preispituju svrhu potvrda o cijepljenju. Uvedene su 17. studenoga za javna okupljanja s više od 500 osoba, što je u međuvremenu spušteno na 50 osoba, s idejom da će smanjiti širenje zaraze i potaknuti građane na cijepljenje. Ispalo je, međutim, da se nije dogodilo ni jedno ni drugo.

"Postoji tendencija da se sve više ljudi cijepi, posebice trećom dozom, ali ta je tendencija postojala i prije uvođenja potvrda o cijepljenju, tako da ne vidim nikakve izravne promjene", rekao je Joakim Dillner, profesor epidemiologije na Karolinska institutu u Stockholmu.

Anketa dnevnog lista Aftonbladet i agencije Demoskop pokazala je da samo 58 posto švedskih građana podržava trenutačne, ionako ne odveć stroge epidemiološke mjere, odnosno 17 posto manje nego u prosincu. Mlađa populacija želi blaže ili nikakve mjere, dok stariji razmišljaju obrnuto.

Sukus švedske pandemijske strategije ponovno je iznio Johan Giesecke, bivši glavni državni epidemiolog i savjetnik Svjetske zdravstvene organizacije: "Treba biti svjestan da sva ograničenja imaju marginalni učinak na ovaj virus."

Pročitajte više