Veliki dijelovi Titana pokriveni tekućim metanom

PRVI rezultati analiza koje je provela sonda Huygens pokazuju da velike dijelove najvećeg Saturnovog mjeseca Titana pokriva tekući metan, priopćila je Europska svemirska agencija u petak u Parizu.

"Na Titanu postoji tekućina, tekući metan", rekao je voditelj projekta Huygens Jean-Pierre Lebreton novinarima na predstavljanju prvih informacija dešifriranih iz signala koje je poslala sonda Huygens koja je na Titan sletjela 14. siječnja, nakon što se 24. prosinca odvojila od američke.

Europska sonda Huygens odvojila se 24. prosinca od američke letjelice Cassini i krenula na put prema Titanu. Podaci pokazuju da je kiša metana nedavno pala na području gdje je Huygens sletio, rekao je znanstvenik ESA-e Martin Tomasko.

"Geološki dokazi oborina, erozije, mehaničke abrazije i drugih fluvijalnih aktivnosti kažu da su fizički procesi koji oblikuju Titan uvelike jednaki onima koji oblikuju Zemlju", rekao je Tomasko.

Slike koje je snimila sonda pri slijetanju na površinu Titana pokazuju složenu mrežu kanala koji se spajaju u riječne sustave koji utječu u korita jezera, rekla je ESA.

Zaključak da je Titanom tekla tekućina podržali su i podaci dobiveni od kromatografa i spektrometra sonde. Ta je tekućina, međutim, bila metan koji se moža održati kao tekućina ili plin i na Titanovim temperaturama koje dosežu minus 170 stupnjeva Celzijusa.


Drugo iznenađujuće otkriće sonde Huygens je dokaz je na Titanu bilo vulkanskih aktivnosti u kojima je izbacivan led i amonijak, a ne lava kao na Zemlji.

"Mi smo istinski uzbuđeni ovim rezultatima. Ovo je tek početak. Ovi podaci živjet će još mnogo godina i držat će znanstvenike vrlo, vrlo zaposlenima", rekao je Lebreton.

Američka letjelica Cassini i europska sonda Huygens poletjeli su iz Cape Canaverala na Floridi 15. listopada 1997. Cassini treba obilaziti Saturn najmanje do 30. lipnja 2008.

Misija Cassini-Huygens zajednički je projekt NASA-e, Europske svemirske agencije i Talijanske svemirske agencije, vrijedna je 3,2 milijarde dolara, a na izradi projekta i sonde radilo je 260 znanstvenika iz SAD-a i 17 europskih zemalja.

Pročitajte više