Veliki interes birača na američkim izborima

DUGAČKI redovi birača pred biralištima ukazuju na veliki interes Amerikanaca za izbore na kojima u utorak biraju između republikanskog kandidata predsjednika Georgea W. Busha i demokratskog kandidata senatora Johna Kerryja.

Američke televizije pokazuju dugačke redove na već otvorenim biralištima od New Yorka na istoku i Floride na jugu do Michigana na sjeveru i Texasa na jugoistoku zemlje.

Izlazak na birališta mogao bi biti odlučujući čimbenik, a očekuje se da će biti znatno veći nego 2000. kada je izašlo 106 milijuna glasača, moguće između 118 i 121 milijun birača.

Posljednja istraživanja javnoga mnijenja pokazala su da Bush i Kerry vode izjednačenu borbu za Bijelu kuću i da će rezultati izbora ostati do kraja neizvjesni.

Predsjednik Bush je već ujutro glasovao u svom Crawfordu u Texasu.

"Ovi izbori su u rukama naroda i zbog toga se osjećam vrlo lagodno. Ljudi znaju moja stajališta", rekao je on nakon glasovanja.

Dodao je da ima povjerenja u prosudbu naroda i da očekuje da će pobijediti.

Bush je kazao novinarima da je važno da pobjednik izbora bude poznat već u utorak navečer čime bi se izbjegla sporenja do kojih je došlo na prošlim izborima 2000. koje je tijesno dobio tek nakon višednevnog ponovnog prebrojavanja glasova na Floridi.

Naglasio je da je njegov cilj u slučaju da dobije drugi mandat u Bijeloj kući da ujedini američki narod, demokrate i republikance i osigura sigurnost i napredak Amerike.

Budući da Sjedinjene Države ne poznaju izbornu šutnju Kerry je u La Crosseu u Wisconsinu na sam dan izbora vodio kampanju nastojeći potaknuti izlazak na izbore svojih pristaša.

Kerry je rekao da Amerikanci mogu birati promjenu smjera u kojem se kreće zemlja ako izaberu njega ili još četiri godine iste politike pod predsjednikom Bushom.

On je optužio Busha za neuspjelo vođenje rata u Iraku te za izgubljena radna mjesta i rekordan proračunski deficit za njegova mandata.

"Vratit ćemo zdravi razum i istinu u odluke ove zemlje", rekao je on.

Kerry se potom uputio u svoj Boston u Massachusettsu gdje će glasovati i čekati izborne rezultate.

Bush će zastati u Columbusu u Ohiou kako bi još jednom potaknuo birače da izađu na birališta i glasuju za njega, a potom će otići u Washington gdje će čekati izborne rezultate.

Pročitajte više