Veliki njemački borac protiv imigranata emigrirao u Španjolsku

Foto: Hina

OSNIVAČ ekstremno nacionalističkog i antiimigrantskog pokreta Pegida, 43-godišnji Lutz  Bachmann, emigrirao je u Španjolsku.

Bachman je Pegidu, što je kratica za "Patriotski Europljani protiv islamizacije Zapada", osnovao u listopadu 2014. godine u istočnonjemačkom gradu Dresdenu. Pokret je brzo stekao popularnost u najekstremnijim dijelovima njemačkog društva, a njihove demonstracije postale su poprišta brojnih rasističkih ispada.  

Zaredali su fizički napadi na osobe koje su izgledale kao stranci, prijetnje i vrijeđanja, a zabranjeni nacistički simboli postali su uobičajeni dekor na skupovima Pegide. Pretpostavlja se da su članovi tog pokreta dogovorni i za veći broj požara u objektima namijenjenim za pružanje pomoći imigrantima.  

Premda je mjesto na krajnjoj desnici njemačke političke scene uskoro zauzela novoosnovana Alternative für Deutschland (AfD), postigavši zapažene uspjehe na lokalnim izborima u nekoliko njemačkih saveznih država, Pegida je ostala opcija za nasilniji dio njemačke antiimigrantske scene. Njihov kredibilitet boraca za bijelu i etnički čistu Njemačku sada je kompromitiralo saznanje da je Bachmann preselio na Kanarske otoke.

Osnivač Pegide objašnjava kako je na Kanarima "upoznao dobrog čovjeka koji će mu plaćati da tamo boravi." Sächsische Zeitung saznaje da se radi o ugostitelju s krajnjeg istoka Njemačke, koji je na Kanarima pokrenuo posao pružanja usluga Nijemcima i drugim strancima koji žele preseliti na te španjolske otoke. Pretpostavlja se da je Bachmann, po profesiji kuhar, dobio posao u catering tvrtki koju vodi njegov novi prijatelj.

Bachmann se za preseljenje pripremao oko godinu dana, a kaže da se i dalje planira pojavljivati na masovnim okupljanjima Pegide u Njemačkoj, ali otprilike jednom u dva tjedna.

Odlukom da emigrira u Španjolsku Bachmann je podsjetio na još jednog velikog borca protiv useljavanja stranaca, Britanca Nigela Faragea, koji je nakon rasističke i antiimigrantske kampanje kojom progurao izglasavanje Brexita viđen u njemačkom veleposlanstvu u Londonu, gdje je po tvrdnjama nekih britanskih medija razgovarao o mogućnosti dobivanja njemačkog državljanstva.

Pročitajte više