Veliki rumunjski grad izabrao Nijemca za gradonačelnika. Već je počeo uvoditi red

Screenshot: Facebook

GRADONAČELNIK Temišvara, trećeg po veličini rumunjskog grada, 38-godišnji je Nijemac Dominic Fritz. Fritz nema rumunjsko državljanstvo ni rumunjsku putovnicu.

Rođen je i odrastao u njemačkoj regiji Schwarzwald, živio je u Berlinu i radio u uredu bivšeg predsjednika Njemačke Horsta Köhlera, a bio je i član Zelenih do 2019. godine.

Prvi stranac na čelu nekog rumunjskog grada

U rujnu prošle godine Fritz je na izborima osvojio 54.8% glasova i tako pobijedio dotadašnjeg gradonačelnika Nicolaea Robua, bivšeg rektora sveučilišta u Temišvaru. Robui se natjecao za treći mandat na čelu grada.

Fritz je tada postao prvi stranac koji je izabran za gradonačelnika nekog rumunjskog grada.

Prvi put je došao u Temišvar s 19 godina, kada je nakon mature volontirao u jednom dječjem selu u Temišvaru. Kaže da se tada zaljubio u taj grad. Stalno se vraćao, pa i za vrijeme studiranja politologije na fakultetima u Njemačkoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji. 

Uskoro je postao poznat i u rumunjskom civilnom društvu. Sudjelovao je u prosvjedima protiv korupcije u Bukureštu i Temišvaru, vodio različite kulturne i društvene projekte. Uskoro se uključio i u politiku, pa ga je 2019. nova stranka Unija spašava Rumunjsku (USR) izabrala za svog kandidata za gradonačelnika Temišvara.

Fritz je prijavio boravak u Temišvaru, a to mu je po rumunjskom zakonu iz 2015. omogućilo da se kandidira na lokalnim izborima, kao i na izborima za Europski parlament.

"Za mene je ovo znak normalnosti u ujedinjenoj Europi. Europski sporazumi dozvoljavaju kandidaturu stranaca iz Europske unije u drugim državama članicama. Dominic Fritz je iskoristio tu priliku, a njegova stranka je dovoljno inteligentna da ga kandidira, znajući da je ovaj grad oduvijek imao liberalno i kozmopolitsko društvo, multietničko i multikulturalno, dakle pravo mjesto za postizanje takve jedne pobjede", rekao je za DW Ovidiu Gant, zastupnik njemačke manjine u rumunjskom parlamentu.

"Izabrali su europskog gradonačelnika za europski grad"

"Svojim su glasovima stanovnici Temišvara ušli u povijest ne samo u Rumunjskoj već i u Europi. Izabrali su europskog gradonačelnika za europski grad. Temišvar je bio, jest i bit će europski grad", rekao je Fritz za EUobserver nakon pobjede.

Tijekom kampanje Fritz je obećao da će modernizirati javni prijevoz u Temišvaru, grad pretvoriti u gospodarsko, tehnološko i kulturno središte i digitalizirati lokalnu upravu.

Na pitanje što ga živcira kod Rumunja, Fritz je za DW odgovorio: "Netočnost. A najviše me živcira to što je zarazna."

Krenuo u reorganizaciju uprave, otkrio prevare

Ubrzo nakon dolaska na vlast Fritz je započeo reorganizaciju gradske uprave, koja, kako je rekao za lokalne medije, nije prošla bez otpora. 

"U reorganizaciju smo krenuli s ljudima koji su već bili zaposleni u gradskoj upravi. Pokušavamo dovesti nove ljude i promijeniti mentalitet, ali za te stvari treba vremena", rekao je.

Tijekom reorganizacije je otkrio i da se varalo na natječajima za posao u Gradu. Fritz je prijavio sedam slučaja prevare na ispitima koje budući službenici moraju položiti, ali, kako kaže, to je samo vrh ledene sante.

Kandidati koji su imali veze u vrhu gradske uprave bi izašli na ispit, a zatim bi netko preko noći njihove ispite zamijenio s drugim, ispravno popunjenim testovima. Ta prevara je otkrivena usporedbom rukopisa, a u istrazi je sudjelovala i rumunjska antikorupcijska služba.

"Ne može Temišvar preko noći postati München"

"Gubitak pozicija za neke ljude iz gradske uprave ne znači samo da će ti ljudi ostati bez plaće, nego predstavlja i dekonstrukciju korumpiranog sustava koji ih je učinio moćnima i utjecajnima. Čini se da su pokušaji da se nova reorganizacija gradske uprave sruši sudskim putem samo način na koji žele vratiti stari korumpirani sustav prije nego otkrijemo sav kriminal koji se događao", rekao je Fritz.

Prve mjesece mandata proveo je rješavajući probleme koje je ostavila bivša uprava, kaže. "Ne može se od Temišvara preko noći napraviti München", kaže Fritz i dodaje da za velike promjene treba vremena.

Pročitajte više